donderdag, oktober 23, 2008

Chinezen boos om 'pesterij' Microsoft

PAROOL: Internet - Chinezen boos om pesterij Microsoft

Chinezen boos om pesterij Microsoft

Foto EPA/Andy Rain
Foto EPA/Andy Rain
SHANGHAI - Chinese computergebruikers zijn woedend op Microsoft. De softwaregigant jaagt sinds deze week via een programmaatje op de tientallen miljoenen Chinezen die illegale versies van Windows gebruiken.

Windows Genuine Advantage, het programmaatje waarmee illegale versies van Windows worden opgespoord, wordt op de computer geplaatst door automatische updates.
De computeraar krijgt vervolgens 45 dagen lang om het uur een zwart scherm te zien als hij een illegale Windows-versie heeft geïnstalleerd. Hij kan de zwarte achtergrond verwijderen, maar het volgende uur gaat het scherm automatisch weer op zwart. Een pop-up waarschuwt de gebruiker ieder uur bovendien voor de gevaren van softwarepiraterij. Wanneer de gebruiker een legale versie van Windows installeert, stopt het programma.

China heeft meer dan 250 miljoen computergebruikers. Ruim negentig procent van de computers draait op Windows, veelal illegale kopieën, waar Microsoft dus geen cent aan verdient. Chinezen zijn woedend over de 'pesterige maatregel'. Ze vinden dat Microsoft zich als monopolist gedraagt en z'n programma's veel te duur maakt. De legale versie van XP kost bijna 150 euro, in China een gemiddeld maandinkomen. De gekraakte versie die op elke straathoek te krijgen is, kost een halve euro.

"Microsoft is groot geworden in China dankzij de grote beschikbaarheid van de illegale software," schrijft een Chinees op internet. "Nu het bedrijf nummer 1 is, wil het de ladder kapot trappen waarlangs het de top heeft bereikt." Volgens Microsoft is de actie bedoeld om het intellectueel eigendom te beschermen en klanten te behoeden voor problemen door voor hen vast te stellen of ze legale software gebruiken. (ANP/GPD/RTRS)

Geen opmerkingen: