donderdag, oktober 02, 2008

Naaktfoto's Monroe in berg afval

PAROOL: fotografie - Naaktfoto's Monroe in berg afval

Naaktfoto's Monroe in berg afval

De foto's van Monroe maken deel uit van een serie die bekendstaat als 'de laatste pose'. Zes weken daarna overleed ze op 36-jarige leeftijd. Foto AP/Bert Stern

NEW YORK - Geen diefstal, maar een gelukkige vondst in een berg afval. Dat is hoe twee Amerikaanse fotografen volgens hun advocaat aan zeven naaktfoto's van wijlen Marilyn Monroe zijn gekomen.

Maker en eigenaar van de foto's, Bert Stern, heeft de mannen aangeklaagd wegens diefstal. Hij maakte de foto's van de diva in 1962 en stuurde ze op naar het erotische blad Eros.

Het blad stuurde ze, volgens hem, nooit meer terug. Stern zegt dat hij zich pas realiseerde dat hij ze kwijt was, toen de fotografen hem onlangs benaderden voor een officiële licentie.

Onzin, zegt de advocaat van de twee. ''De foto's zijn dertig jaar geleden afgedankt en in een afvalhoop teruggevonden.''

Ze maken deel uit van een serie die bekendstaat als 'de laatste pose'. Zes weken daarna overleed ze op 36-jarige leeftijd. Monroe werd op 5 augustus 1962 dood aangetroffen door de huishoudster Eunice Murray in haar huis in Brentwood, Californië. Er werd vastgesteld dat ze een overdosis slaapmiddelen had genomen.

De inmiddels 78-jarige fotograaf Stern wil de naaktfoto's terug en anders wil hij in ieder geval 700.000 dollar, omgerekend 497.000 euro, voor de afdrukken.

Volgens zijn advocaat zijn de foto's inmiddels per stuk minstens 100.000 dollar waard. Daarnaast eist hij een miljoen dollar (710.000 euro) schadevergoeding.

Stern zegt dat hij inkomsten mis zou zijn gelopen doordat de foto's in zijn archief ontbraken. (HET PAROOL)

Geen opmerkingen: