donderdag, oktober 02, 2008

Doodgeschoten tsaar krijgt eerherstel - beter laat dan nooit???

PAROOL: Buitenland - Doodgeschoten tsaar krijgt eerherstel

Doodgeschoten tsaar krijgt eerherstel

Tsaar Nicolaas II te paard,1918. Foto ANP
Tsaar Nicolaas II te paard,1918. Foto ANP
MOSKOU - Het Russische Hooggerechtshof heeft gisteren verklaard dat de laatste tsaar, Nicolaas II, en zijn gezin in 1918 slachtoffers zijn geworden van politieke onderdrukking en eerherstel moeten krijgen.

Daarmee komt een einde aan de tot dusver vruchteloze pogingen van de afstammelingen van de tsarenfamilie om de kwalificatie van hun executie in 1918 door de bolsjewieken van moord met voorbedachten rade te wijzigen in politieke moord.

Vorig jaar nog had het Hooggerechtshof een dergelijk verzoek afgewezen. Maar het presidium van het hof oordeelde gisteren dat de tsaar, de tsarina en hun vijf kinderen 'dienen te worden erkend als zonder reden onderdrukten'. ''Deze beslissing is bindend,'' voegde de woordvoerder van het presidium daaraan toe.

Nicolaas II deed onder druk van de Revolutie in 1917 afstand van de troon en begaf zich met zijn gezin in gevangenschap. Op 17 juli van het volgende jaar werden hij, zijn vrouw Alexandra, de troonopvolger Alexej en vier dochters door de bolsjewieken in Jekaterinenburg in de Oeral doodgeschoten.

Pas in 1991, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, werden de stoffelijke resten van de tsaar en zijn vrouw en drie van hun dochters opgegraven in een bos in de buurt van Jekaterinenburg en geïdentificeerd. In 1998, op de dag af tachtig jaar na de executie, werden de stoffelijke resten herbegraven in de kathedraal van Petrus en Paulus in Sint-Petersburg, waar alle tsaren sinds Peter de Grote hun graf hebben. In 2000 werd de gehele tsarenfamilie door de Russisch-orthodoxe kerk heilig verklaard.

Pas vorig jaar ontdekte men ook botresten van de troonopvolger Alexej en zijn zusje Maria, niet ver van de plek in het bos waar men ook hun ouders en zusjes had gevonden.

De uitspraak van het Hooggerechtshof heeft geen juridische consequenties. De Russische monarchisten geven dat toe. ''Dit is vooreerst en vooral een symbolische beslissing,'' aldus Alexander Zakatov, het zelfbenoemde hoofd van de kanselarij van het Keizerlijk Huis. ''Maar wij hebben overwonnen. We kunnen er nu met grote tevredenheid en geluk een streep onder zetten.''
Eén van de laatste nabestaanden, groothertogin Maria Vladimirovna, die zichzelf ooit als rechtmatige troonopvolgster beschouwde, liet vanuit Madrid weten dat zij het officiële document met de uitspraak van het hof zal plaatsen temidden van andere historische parafernalia in het 'Keizerlijk Archief' in de Spaanse hoofdstad. (HET PAROOL)

Geen opmerkingen: