donderdag, oktober 23, 2008

Overheid is 3000 kunstwerken kwijt - Harry S :-)

PAROOL: Kunst - Overheid is 3000 kunstwerken kwijt

Overheid is 3000 kunstwerken kwijt

Een verdwenen Karel Appel. Foto ICN
Een verdwenen Karel Appel. Foto ICN
AMSTERDAM - Het Rijk is ruim 3000 kunstwerken uit de eigen collectie kwijt. Het Instituut Collectie Nederland (ICN), dat de verzameling beheert, gaat ervan uit dat een groot deel nooit meer teruggevonden zal worden.

De kunstwerken werden uitgeleend aan overheidsinstellingen en zijn sindsdien spoorloos. Sommige werken zijn vermoedelijk gestolen, anderen werden meegegeven aan ambtenaren of raakten gewoon verdwaald in de administratie.

Het aan de Gabriƫl Metsustraat gevestigde ICN publiceerde onlangs een nieuwe lijst met ruim 3375 vermiste objecten. Daartussen bevinden zich heel wat werken van bekende moderne kunstenaars, zoals Jan Dibbets, Lucebert, Ger van Elk, Ger Lataster, Jan Sluyters, Theo Wolvecamp, Jeroen Henneman en Jan Sierhuis - maar ook een schilderij van Isaac van Ostade (1621-1649) en een wintertafereel van Charles Leickert (1816-1907).

Drie jaar geleden nog kwam het ICN op een totaal van ruim 2000 vermiste kunstwerken. ''Die lijst betrof alleen de objecten die op ministeries vermist waren,'' legt ICN-woordvoerder Marina Raymakers uit. ''Sinds een jaar voegen we alle vermissingen toe, ook de werken die bij andere overheden, zoals provincies, gemeente en ziekenhuizen zijn zoekgeraakt.''
De ergste vermoedens werden de laatste jaren af en toe bevestigd, zegt Evert Rodrigo, hoofd Collecties bij het ICN: ''In sommige gevallen moet sprake geweest zijn van kwade trouw en werden objecten moedwillig verduisterd. Vaak wisten mensen dondersgoed wat ze aan de muur hadden hangen. Onder de vermiste werken zaten bij voorbeeld ook Oude Meesters, die op een gegeven moment in de handel terecht zijn gekomen. Maar soms waren stukken ook gewoon weggegeven. Dan kreeg een ambtenaar die met pensioen ging het schilderij dat 25 jaar op zijn kamer had gehangen, als afscheidscadeau mee.''

Vaak was ook sprake van administratieve chaos. Zo dook op een ministerie pas na enkele jaren een verdwenen schilderij van Karel Appel op. Om welk departement het ging, wil Rodrigo niet zeggen. ''Dat heeft ons teveel gesodemieter opgeleverd. Maar het doek was 2,75 bij 2,15 meter. Te groot dus om er ongezien mee naar buiten te lopen.'' Rodrigo heeft de hoop niet opgegeven dat veel werken alsnog zullen worden teruggevonden. ''Een deel zal moeten worden afgeschreven. Maar ik ben ervan overtuigd dat de rest ooit nog wel eens opduikt.'' (HENK SCHUTTEN)

Geen opmerkingen: