maandag, oktober 20, 2008

Peiling: Liever Bos dan Balkenende als premier

Elsevier.nl - Politiek - Peiling: Liever Bos dan Balkenende als premier

Peiling: Liever Bos dan Balkenende als premier

zondag 19 oktober 2008 12:16

Minister Wouter Bos (Financiƫn) en zijn PvdA blijven profiteren van de bankencrisis: als kiezers zich nu zouden kunnen uitspreken over wie premier van Nederland moet zijn, dan scoort Bos 3 procent beter dan premier Jan Peter Balkenende.

Bos blijkt inmiddels populairder dan Balkenende Bos blijkt inmiddels populairder dan Balkenende

Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond. Tijdens de parlementsverkiezingen twee jaar geleden, die vooral draaiden om de vraag of Bos dan wel Balkenende de meest geschikte premier zou zijn, won Balkenende de onderlinge strijd met een verschil van 8 procentpunten.  

De PvdA profiteert net als vorige week opnieuw van het optreden van minister Bos: in de peiling krijgen de sociaaldemocraten er twee zetels bij. Ze zouden kunnen rekenen op 23 zetels.

Dieptepunt

Dat is tien zetels minder dan het aantal zetels dat de partij nu inneemt in de Tweede Kamer, maar wel acht meer dan het dieptepunt van vijftien zetels in een peiling enkele weken geleden.

De overige partijen zien hun zetelaantal nauwelijks wijzigen in de peiling van vandaag.

Aboutaleb

Verder peilde De Hond de stemming onder Nederlanders over de voordracht van staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken, PvdA) voor het burgemeesterschap van Rotterdam. Bijna de helft van de ondervraagden (45 procent) noemt deze keuze positief.

Maar als er gekozen kan worden tussen de Maastrichtse burgemeester Gerd Leers (CDA) en Aboutaleb, dan krijgt Leers de voorkeur: 45 procent zou voor hem kiezen, tegen 36 procent voor Aboutaleb.

Lees ook het Elsevier-commentaar Aboutaleb goed voorbeeld voor Marokkanen

Geen opmerkingen: