vrijdag, oktober 24, 2008

Kamer wil Greet Hofmansstukken zien

PAROOL: Binnenland - Kamer wil Greet Hofmansstukken zien

Kamer wil Greet Hofmansstukken zien

Gebedsgenezeres Greet Hofmans verlaat haar woonhuis in Amsterdam in 1956. Oud-minister Louis Beel onderzocht welke invloed gebedsgenezeres Greet Hofmans had op koningin Juliana. De details van het rapport zijn altijd geheim gebleven. Foto ANP
DEN HAAG - De Tweede Kamer eist opheldering van premier Jan Peter Balkenende vanwege zijn weigering het rapport over de Greet Hofmansaffaire openbaar te maken. De minister-president kreeg daar al in 2005 een motie over, maar hij heeft nog altijd geen gehoor gegeven aan de oproep.

In de motie werd de premier opgedragen alle stukken die betrekking hebben op de functie van het staatshoofd te verplaatsen naar het openbare Nationaal Archief. Het rapport over de zaak-Hofmans ligt echter nog altijd in het Koninklijk Huisarchief. Dat wordt alleen opengesteld als de koningin daar persoonlijk toestemming voor geeft.

Oud-minister Louis Beel onderzocht in 1956 welke invloed gebedsgenezeres Greet Hofmans had op koningin Juliana. De details van het rapport zijn altijd geheim gebleven. Alleen historicus Cees Fasseur, schrijver van de Wilhelmina-biografie, kreeg inzage. Hij publiceert er binnenkort over in een boek.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zijn er in het verleden al wel andere stukken uit het Koninklijk Huisarchief overgedragen en zal dat ook blijven gebeuren. Dat gebeurt echter alleen als het gaat om stukken die niet het privéleven betreffen van de koningin of haar familie. Maar als dergelijke stukken staatsrechtelijk van belang zijn, worden ze weer wel overgedragen.

Premier Balkenende weet niet wat er in het archief van de koningin ligt en kan dus niet zelf afwegen welke stukken kunnen worden vrijgegeven en welke niet. Dat doet de archivaris van het Koninklijk Huisarchief in samenspraak met de koningin. De RVD benadrukt dat er geregeld wordt ingegaan op verzoeken van wetenschappers om bepaalde documenten toch in te zien. ''Maar het is niet zo dat mensen vrij in het archief mogen grasduinen.''

PvdA-Kamerlid Anja Timmer vindt dat iedereen toegang moet krijgen tot het oorspronkelijke document. ''Privéstukken, zoals briefjes van de kleinkinderen, mogen in het archief van het Koninklijk Huis blijven. Maar dit rapport lijkt me bij uitstek van politiek belang.''
Ook SP-Kamerlid Ronald van Raak wil niet langer wachten. ''Het archief moet eens goed worden doorgespit. Alles wat van algemeen belang is, moet openbaar worden.

Volgens de RVD is het logisch dat het rapport van de commissie-Beel nog in het paleisarchief ligt. Koningin Juliana en prins Bernhard hebben als echtpaar om het onderzoek gevraagd, niet als staatshoofd. Minister-president Balkenende beschouwt het rapport daarom als privéstuk, aldus een woordvoerder. (HET PAROOL)

Geen opmerkingen: