vrijdag, oktober 24, 2008

Oorlog verklaard aan softdrugs in grensstreek

PAROOL: Gezondheid - Oorlog verklaard aan softdrugs in grensstreek

Burgemeester Gerd Leers (CDA) van Maastricht is het ter terecht eens met Harry Nieland - Laat Nederland eens beter luisteren naar deze meer dan reële bestuurder. Óf we gaan nu eindelijk eens (niet verslavende) Softdrugs gelijk behandelen zoals het meer dan sociaal geaccepteerde nuttigen van (wel verslavende) Alcohol - toestaan en reguleren - of ... ( en toen was ik het niet meer met hem eens ... ) Boomer

Oorlog verklaard aan softdrugs in grensstreek

ROOSENDAAL - Met sluiting van acht coffeeshops, harde aanpak van de illegale drugshandel, hogere boetes en ontmoediging van drugstoeristen beginnen de burgemeesters van Roosendaal en Bergen op Zoom de oorlog tegen de nederwiet.

De twee steden willen, met steun van de politie en het Openbaar Ministerie, zo een einde maken aan overlast en criminaliteit van de drugshandel, die wekelijks 25.000 drugs toeristen lokt. In afwachting van sluiting van de coffeeshops worden de gedoog criteria aangescherpt: er mag nog maximaal twee in plaats van vijf gram wiet per klant worden verkocht en een handelsvoorraad van drie ons worden aanhouden in plaats van vijf. Bij een tweede overtreding worden de shops meteen gesloten. De boetes voor illegaal bezit van wiet gaan van 120 naar 180 euro.

''Dit is een cadeau voor het illegale circuit,'' meent Harrie Nieland uit Bergen op Zoom, raadsman van de tijdelijk gesloten coffeeshop International. ''Ik betwijfel of de rechter hiermee instemt.''
Burgemeester Michel Marijnen van Roosendaal en zijn ambtgenoot Han Polman van Bergen op Zoom zijn vol vertrouwen. ''We moeten het beleid goed uitvoeren. Pas als we dat niet doen, fluit de rechter ons terug,'' zegt Marijnen.

Hij is de overlast beu en wijst erop dat negentig procent van de klanten uit het buitenland komt. De Limburgse optie - coffeeshops in het centrum dicht en daarbuiten streng gecontroleerde shops openen - ziet hij niet zitten. ''Dan zijn we nog steeds aangewezen op een crimineel circuit. Het hele systeem corrumpeert de samenleving.''

Het 'nulbeleid', dat na een inspraakronde in februari van kracht kan worden, is gebaseerd op de bevinding dat drugs toeristen naar de gedoogde shops gaan vanwege de kwaliteit van de wiet. ''Door die shops te sluiten, haal je een belangrijke prikkel weg om te komen,'' zegt Marijnen. De burgemeesters noemen het gedoogbeleid 'mooi, maar wij doen niet meer mee'.

Producenten en handelaren denken daar anders over . ''Honderden, zo niet duizenden mensen verdienen een goede boterham aan teelt, verwerking, opslag, vervoer en verkoop van hennep,'' aldus een producent.

De bedrijfstak meent dat sluiting nauwelijks invloed heeft op de illegale handel. ''Meer dan negentig procent van de productie is voor de export. Misschien verkopen acht coffeeshops samen honderd kilo per week. Dat is net zo veel als naar één handelaar in Engeland gaat.'' (HET PAROOL)


Geen opmerkingen: