donderdag, oktober 23, 2008

Palazzo gerecenseerd: het is het net niet

PAROOL: ETEN & DRINKEN - Palazzo gerecenseerd: het is het net niet

Killing - laat de prijzen maar zakken Ron !

Palazzo gerecenseerd: het is het net niet

AMSTERDAM - Voor het vijfde jaar op rij doet Palazzo Amsterdam aan. De combinatie van eten en entertainment op hoog niveau blijkt aan te slaan. Zelfs in deze barre economische tijden hoopt Palazzo, dat profiteert van de culinaire kunsten van topkok Ron Blaauw, de Belgische spiegeltent `Salon Victoria' avond na avond vol te krijgen.

Dineren en entertainment zijn meestal geen gelukkige combinatie, simpelweg omdat óf de maaltijd óf de show de boventoon voert. De producenten achter Palazzo proberen juist smaakpapillen, ogen en oren voluit en gelijktijdig te laten genieten.

Dat uitgangspunt van Palazzo wordt nu voor de vijfde keer in praktijk gebracht in Amsterdam. Net als voorheen heeft topkok Ron Blaauw zijn naam verbonden aan de maaltijd, terwijl artiesten van naam het entertainment verzorgen. Voor toegangsprijzen die variëren van 110 tot en met 145 euro per persoon (exclusief drankjes; een wijnarrangement is minimaal 40 euro) mag je wat verwachten.

De show draait in feite om twee terugkerende acts: illusionist Ramana (Wouter Bijdendijk), de winnaar van de nieuwe Uri Geller show van de commerciële televisie en de komediantengroep Spymonkey, groot geworden bij Cirque du Soleil. Uit hun show is overigens een aantal naaktscènes geschrapt.

De optredens van Ramana en Spymonkey worden gecomplementeerd door circusacts. Dat gaat van luchtacrobatiek tot glaspercussie en van evenwichtskunst tot een hoela-hoep danseres. Voor vrijwel alle artiesten blijkt het een nadeel dat de gasten zo dicht op de act zitten; een deel van de verwondering gaat daardoor verloren. Voor de illusionist Ramana komt daar nog bij dat zijn vingervlugheid (nog) te wensen overlaat: onbedoeld geeft hij daarmee veel van zijn trucs weg.

Vergelijkbare problemen (`het is het net niet') zijn er met de maaltijd. Allereerst blijkt het vijfgangenmenu te bestaan uit vier gangen, voorafgegaan door een amuse. Vijf gangen zijn vijf gangen en niet vier gangen en een 'freebie', zoals de Engelsen de amuse noemen.

Zo'n 400 gasten ongeveer gelijktijdig voorzien van een redelijk warme maaltijd vereist in ieder geval een goed lopende organisatie en een efficiënte keukenbrigade. Daarover beschikt Palazzo (sous-chef Joris Bijdendijk is de broer van illusionist Ramana), waardoor de creaties van Blaauw goed tot hun recht komen.

Daarom is het extra pijnlijk dat de limoenmayonaise wel erg overheerst als verbindend element in de tartaar van zalm met krab. Bij het hoofdgerecht viel het goed gegaarde stuk ossenhaas op, waarbij de gesmoorde witte boontjes (niet geheel gaar) en de jonge groenten (een aspergepunt en een worteltje van het formaat taugé) duidelijk detoneerden.

Al met al kun je je afvragen of de bedragen die Palazzo vraagt niet te hoog gegrepen zijn. Je krijgt een gezellige avond, maar daarvoor moet je wel diep in de buidel tasten. Te diep, wat mij betreft.

De afgelopen jaren bezochten zo'n 80.000 gasten de Palazzo-tent. Vorig jaar was de tent vooral in december keer op keer uitverkocht. Dit jaar blijft de salon bijna een maand langer staan. Het is te hopen voor producent Gemser dat de economische terugval (mensen gaan duidelijk minder uit eten!) en deze prijzen geen voortijdig einde aan het project maken. (LOUIS BURGERS)

Palazzo in de Belgische spiegeltent 'Salon Victoria' staat tot en met 28 februari naast de Westergasfabriek.

www.palazzo.nl

Geen opmerkingen: