vrijdag, november 21, 2008

43 coffeeshops dicht - het moet

omdat de regering het wil - de raad heeft een objectievere mening !!!!


43 coffeeshops dicht - het moet

Coffeeshop Green House in de Amsterdamse Warmoestraat. Foto ANP/Koen Suyk
update   AMSTERDAM - Een meerderheid van de gemeenteraad is tegen het plan van burgemeester Job Cohen om ruim veertig coffeeshops te sluiten omdat ze te dicht bij scholen gevestigd zijn.

Cohen maakte vandaag bekend dat coffeeshops die op een loopafstand van minder dan 250 meter van een middelbare school zijn gevestigd, eind 2011 de verkoop van softdrugs moeten staken. Hij doet dat om tegemoet te komen aan een afspraak uit het regeerakkoord.
Door de maatregel zouden 43 van de 228 coffeeshops in de stad moeten sluiten. Daarvan staan er 26 in stadsdeel Centrum, zeven in Oud-Zuid en drie in Oud-West.

Cohen voert de maatregel uitsluitend door omdat het van de regering moet. Hij zegt zelf dat hij niet weet welk effect ervan te verwachten is.

PvdA, GroenLinks, SP en D66, samen een ruime meerderheid, voelen niets voor zo'n algemene maatregel.

Volgens PvdA-raadslid Frank de Wolf lijkt het op een verandering van het beleid, terwijl daar geen reden voor is. ''Een afstandscriterium heeft geen zin.''
GroenLinks-fractievoorzitter Judith Sargentini is ervoor om zo min mogelijk coffeeshops sluiten, behalve als 'die niet deugen'. D66 wijst erop dat coffeeshops niet mogen verkopen aan personen onder de achttien.
De VVD steunt Cohen wel. Het CDA had liever gezien dat hij nog verder was gegaan.

Cohen lijkt ruimte te bieden voor een aanpassing van de maatregel. In een gesprek met de krant zegt hij dat zijn besluit 'geen dictaat' is.

De gemeente heeft enige speelruimte. In de zomer heeft het ministerie van Justitie met de Vereniging Nederlandse Gemeenten afgesproken dat de minimale afstand tussen coffeeshop en school 250 meter wordt of er dat er andere maatregelen genomen worden om scholieren het moeilijker te maken softdrugs te kopen.

Dat kan bijvoorbeeld door de shops alleen in de avonduren te openen. Die gemeenten moeten dat dan wel uitleggen. (HET PAROOL)
PAROOL: Politiek - 43 coffeeshops dicht - het moet

Geen opmerkingen: