maandag, november 17, 2008

Groenen kiezen Duitse Turk als leider

PAROOL: Buitenland - Groenen kiezen Duitse Turk als leider

Groenen kiezen Duitse Turk als leider

Met Cem Özdemir hebben de Groenen als eerste politieke partij in Duitsland een voorzitter van allochtone afkomst gekozen. Foto EPA
Met Cem Özdemir hebben de Groenen als eerste politieke partij in Duitsland een voorzitter van allochtone afkomst gekozen. Foto EPA
BERLIJN - Met Cem Özdemir hebben de Groenen als eerste politieke partij in Duitsland een voorzitter van allochtone afkomst gekozen. Hij kreeg op het partijcongres dit weekeinde 79,2 procent van de stemmen.

De 42-jarige Özdemir is in Duitsland geboren als kind van Turkse ouders. De milieupartij hoopt met Özdemir een extra troef in handen te hebben op weg naar de Bondsdagverkiezingen, volgend jaar september.

Cem Özdemir werd geboren en groeide op in het Zuid-Duitse Bad Urach, in de deelstaat Baden-Württemberg. Al op zestienjarige leeftijd meldde hij zich als milieuactivist aan bij de Groenen. Hij studeerde sociale pedagogie, werkte als leraar en freelancejournalist en werd in 1994 gekozen als parlementslid in de Bondsdag.

Dat was geen onverdeeld succes. Özdemir werd gevierd als eerste Duits-Turkse parlementariër en kon die druk uiteindelijk niet aan. Hij nam een krediet aan van een omstreden lobbyist en maakte gebruik van zakelijk verworven vliegbonuspunten. In 2002 legde hij alle functies neer en vertrok hij naar de Verenigde Staten. Twee jaar later keerde hij terug en werd hij namens de Groenen gekozen in het Europees Parlement. Die post bekleedt hij nog steeds.

Özdemir wordt gezien als een realist, die te maken krijgt met een linkse meerderheid in het partijbestuur. Met zijn flexibele houding zou hij in staat kunnen zijn verschillende stromingen samen te brengen. Dit heeft echter bij een deel van de achterban ook wantrouwen gewekt. Bijvoorbeeld toen hij arbeidsplaatsen liet prevaleren boven het aanpakken van milieuvervuiling.

Zijn imago zorgt nu voor de kreet 'Groenen, yes we Cem', verwijzend naar de succesvolle slogan van de nieuw gekozen president van de VS, Barack Obama. Özdemir wuift dat weg en zegt dat hij een stuk bescheidener is geworden.

Hij is getrouwd met een Duitse van Argentijnse afkomst en heeft met haar een dochter. Hij leidt naar eigen zeggen een rustig en gelukkig burgerleven en heeft spijt van zijn vroegere missers, maar praat daar eigenlijk liever niet meer over.

Özdemir wil de Groenen weer nadrukkelijker profileren als milieupartij. Zeker nu andere partijen (onder meer CDU en FDP) het besluit op termijn te stoppen met kernenergie, terug willen draaien.

Als vicevoorzitter van de Groenen werd de Beierse Claudia Roth herkozen. Lijsttrekkers bij de verkiezingen volgend jaar zijn de parlementariërs Renate Künast en Jürgen Trittin, respectievelijk oud-ministers van Landbouw en Milieu. (ACHILLE PRICK)

Geen opmerkingen: