vrijdag, november 14, 2008

En op 100: een restaurant dat nog niet eens open is - lekker objectief ... NOT!

En op 100: een restaurant dat nog niet eens open is - Binnenland - de Volkskrant
Boomer: ik geloof dat ze niet helemaal lekker zijn bij 'Lekker' .....

En op 100: een restaurant dat nog niet eens open is

Mac van Dinther
gepubliceerd op 11 november 2008 02:45, bijgewerkt op 11 november 2008 08:08

AMSTERDAM - Oud Sluis in het Zeeuwse Sluis is volgens de eetgids Lekker het beste restaurant van Nederland. In de top-100 van 2009, die maandag werd gepresenteerd, verdringt chef-kok Sergio Herman zijn Maastrichtse collega Hans van Wolde van de toppositie. Van Woldes restaurant Beluga zakt naar plaats drie, achter De Librije van Jonnie en Thérèse Boer in Zwolle.

Nieuw in de top-10 zijn De Vrienden van Jacob in Santpoort (7), Inter Scaldes in Kruiningen (9) en Chapeau! in Bloemendaal (10). La Rive (Amsterdam), Cordial (Oss) en Toine Hermsen (Maastricht) zijn eruit verdwenen. Lekker, toe aan jaargang 31, brengt elk jaar een gids uit met de vijfhonderd beste restaurants van Nederland. De gids op tijdschriftformaat heeft onder koks minder prestige dan de Michelingids, maar wordt verspreid in een veel hogere oplage en is populairder onder het grote publiek.

In de nieuwe Lekker top-100 staan zes debutanten. Snelste stijger is het dit jaar geopende restaurant Fred in Rotterdam dat binnenkomt op 67. Ook nieuw zijn 't Schulten Hues in Zutphen (73), 't Raethuys in Wateringen (93), Ca'del Biro in Maastricht (95), Aan de Poel in Amstelveen (96) en Linnen in Oisterwijk (98). Ciel Bleu en Vinkeles in Amsterdam en Solo in Gorinchem stijgen fors.

Onder de verliezers zijn Visaandeschelde (Amsterdam), Le Cirque (Scheveningen), de Limonadefabriek (Streefkerk) en 't Arsenaal (Naarden) dat uit de top-100 viel. De opvallendste positie is voor de Hof van Sonoy in Emmeloord op nummer 100. Dit restaurant gaat pas in december open.

In de gastronomie volgens Lekker domineert de provincie. In de top-10 staat geen enkel restaurant uit de vier grote steden. Het Amsterdamse La Rive is het eerste, op nummer elf. Ook in de top-100 zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht met achttien restaurants ondervertegenwoordigd.

Lekker laat de tien beste chef-koks van Nederland aan het woord. Zij verwachten een terugkeer naar traditie.

Geen opmerkingen: