vrijdag, november 14, 2008

Prinses Máxima vreest ‘lastig boek’ niet


Prinses Máxima vreest 'lastig boek' niet

Van onze verslaggever Bert Wagendorp
gepubliceerd op 10 november 2008 09:00, bijgewerkt op 10 november 2008 10:52

AMSTERDAM - Prinses Máxima zal op 24 november op Paleis Noordeinde het eerste exemplaar in ontvangst nemen van een boek over het WK van 1978, Voetbal in een vuile oorlog. Dat zal gebeuren in aanwezigheid van Nora Morales de Cortiñas, woordvoerster van de Dwaze Moeders van het Plaza de Mayo, en Leopoldo Luque, de spits van het Argentijnse elftal dat op 25 juni 1978 in de WK-finale Nederland met 3-1 versloeg.

Vergroting
Máxima (OmroepBrabant)

Dat Máxima op het verzoek van uitgever Matty Verkamman is ingegaan, is opmerkelijk. In Voetbal in een vuile oorlog beschrijven de journalisten Iwan van Duren en Marcel Rözer hoe het regime van generaal Jorge Videla het WK publicitair misbruikte. Máxima's vader, Jorge Zorreguieta, was tijdens het WK onderminister van Landbouw en werd een paar maanden later minister. Tijdens de militaire dictatuur (1976-1983) werden naar schatting 30 duizend tegenstanders van het regime vermoord.

Onderzoek
De rol van Zorreguieta was, voor het huwelijk van Máxima en kroonprins Willem-Alexander in 2002, onderwerp van officieel regeringsonderzoek. Daaruit bleek dat hij op de hoogte moest zijn geweest van de onder Videla's bewind begane misdaden.

De wereldtitel van 1978 geldt in Argentinië inmiddels als 'de titel van de schaamte'. In juni van dit jaar vond in het River Plate-stadion, waar de finale werd gespeeld, een verzoening plaats tussen spelers en moeders van spoorloos verdwenen politieke gevangenen, de 'Dwaze Moeders'.

Noral Morales de Cortiñas is een van de oprichters en het bekendste van lid van de beweging van de Dwaze Moeders, die al tijdens het WK aandacht vroegen voor hun door de militairen gekidnapte kinderen. Morales' zoon, Carlo Gustavo Cortiñas, verdween op 15 april 1977 als 24-jarige en er werd nooit meer iets van hem vernomen.

Gebaar
Toen uitgever Verkamman enkele weken geleden een brief stuurde naar het secretariaat van Máxima, met het verzoek of de prinses het eerste exemplaar in ontvangst wilde nemen, gaf hij zichzelf 'een half procent kans'. 'Ik schreef dat zij dit moest zien als een humanitair gebaar, en niet als een politiek.'

De persoonlijk secretaresse van de prinses antwoordde dat Máxima 'niet wegliep voor de kwestie' en dat zij overwoog op het verzoek in te gaan. Even later volgde de definitieve toezegging.

Of Máxima vanwege de politieke gevoeligheid toestemming aan premier Balkenende heeft gevraagd voor het in ontvangst nemen van het boek , is niet bekend. De ontmoeting op Paleis Noordeinde is in besloten kring.

Máxima had eind 2005 in Buenos Aires al een informeel gesprek met enkele Dwaze Moeders. Jorge Videla (83) werd onlangs weer gevangen gezet. Jorge Zorreguieta (80) verblijft met zijn echtgenote geregeld in Nederland.


Prinses Máxima vreest 'lastig boek' niet - Binnenland - de Volkskrant

Geen opmerkingen: