Rouvoet: 'Kinddossier al veertig jaar hetzelfde'
De VVD en D66 zijn furieus over intieme gegevens, zoals de vorm van het schaamhaar, die in het Elektronisch Kinddossier worden opgenomen. Rouvoet (foto) snapt de commotie niet, volgens de minister worden dit soort gegevens al jaren vastgelegd. Foto ANP/Olaf Kraak
DEN HAAG - De lengte, vorm en plaats van schaamhaar domineerden woensdag het Kamerdebat over de invoering van het Elektronisch Kinddossier. VVD en D66 zijn furieus dat dergelijke intieme gegevens straks opgenomen worden in een digitaal systeem dat door verscheidene zorgverleners is in te zien. Ten onrechte, oordeelt minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin. ''Die gegevens worden al veertig jaar lang vastgelegd.''Oorzaak van de verwarring is een lijst van bijna duizend vragen die medewerkers van de jeugdgezondheidszorg, zoals die bij consultatiebureaus, kinderartsen en huisartsen, hanteren om de gezondheid van kinderen in brede zin te kunnen volgen. Op die lijst staan onder meer vragen over de vorm van het schaamhaar, seksuele ervaringen van het kind, welke geloofsovertuiging ze hebben en wat de hobby's van de ouders zijn. Vanaf volgend jaar wordt op grond van deze lijst de medische ontwikkeling van ieder kind tot negentien jaar digitaal vastgelegd.
''Wat hebben die zaken te maken met de gezondheid van mijn kind?'' vroeg D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya keer op keer aan de minister. ''Ik gruwel bij de gedachte dat anderen straks inzage krijgen in dit soort details van mijn privéleven en dat van mijn kind.'' Voor VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming is de lijst zelfs aanleiding om de stekker helemaal uit het project te trekken.
Hun felle reacties veroorzaakten wrevel bij de andere Kamerleden. ''Waar hebben we het over? Dit is al jaren de praktijk,'' aldus PvdA-Kamerlid Samira Bouchibti. Rouvoet: ''Wij kunnen ons nu wel na veertig jaar afvragen wat de relevantie is van sommige vragen, maar dat laat ik liever aan de sector zelf over. Dat zijn de specialisten op dit gebied.''
Wat dat betreft verandert er met de invoering van het kinddossier niets. Ook hoeft niemand volgens minister Rouvoet bang te zijn dat deze informatie straks door iedere hulpverlener is in te zien; de gegevens vallen namelijk onder het medisch beroepsgeheim. (HET PAROOL)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten