maandag, november 03, 2008

Gemeenten verplichten tot veilige bankrekening

Elsevier.nl - Economie - Bos: Gemeenten verplichten tot veilige bankrekening

Bos: Gemeenten verplichten tot veilige bankrekening

dinsdag 14 oktober 2008 23:35

Minister Wouter Bos (PvdA) van Financiën wil gemeenten, provincies en waterschappen verplichten om hun geld weg te zetten bij de Bank Nederlandse Gemeenten, De Waterschapsbank of de schatkist.
---------------------------------------------------------------

Wouter Bos wil dat gemeenten hun geld naar veilige banken brengen Wouter Bos wil dat gemeenten hun geld naar veilige banken brengen

Gedupeerde gemeenten en provincies
Noord-Holland - 100 miljoen
Provincie Groningen - 30 miljoen
Opmeer - 7 miljoen
Texel - 8 miljoen
Alphen aan den Rijn - 3 miljoen
Veere - 3 miljoen
Den Haag - 10 miljoen
Naarden - 1 miljoen
Amstelveen - 15 miljoen
Pijnacker/Nootdorp - 12 miljoen
Goes - 12 miljoen
Zundert - 2,5 miljoen
Asten - 1 miljoen
Roer en Overmaas - 5 miljoen
Woudenberg - 1 miljoen
--------------------------------------------------------------

Dat zei Bos vanavond in het televisieprogramma Pauw & Witteman.

Het aantal provincies en gemeenten dat geld op een IJslandse bankrekening blijkt te hebben staan, neemt nog steeds toe. Vanavond meldde de NOS dat de provincie Noord-Holland ongeveer 98 miljoen euro aan spaartegoeden bij probleembanken heeft. 

Het geld staat op IJslandse banken en bij een dochter van Lehman Brothers. Eerder vandaag maakte de provincie Groningen bekend 30 miljoen euro op IJslandse banken te hebben.

Hulp
Staatssecretaris Ank Bijleveld (CDA) van Binnenlandse Zaken heeft vandaag gezegd dat wanneer het beleid van in gevaar komt, gemeenten en provincies aan kunnen kloppen bij het Rijk.

In eerste instantie zijn de gemeenten en provincies zelf verantwoordelijk voor het geld dat bij IJslandse banken is weggezet.

Vangnet
In totaal hebben gemeenten voor zeker 80 miljoen euro en provincies voor zeker 140 miljoen euro uit staan bij banken in IJsland of bij andere financiële instellingen die door de crisis getroffen zijn, zei Bijleveld vanmiddag.

De staatssecretaris gaat kijken of er niet een speciaal vangnet moet komen voor dergelijke situaties, maar Bos verwacht niet dat er nog geld te halen valt bij bijvoorbeeld de IJslandse bank Landsbanki.

Door Maartje  Willems

Geen opmerkingen: