zondag, november 23, 2008

Klink: Wietexperiment druist tegen regeerakkoord in

Elsevier.nl - Politiek - Klink: Wietexperiment druist tegen regeerakkoord in

Klink: Wietexperiment druist tegen regeerakkoord in

zondag 23 november 2008 14:08

De coalitiepartijen ruziën nog over het plan dat Eindhoven een wietkwekerij begint als experiment tegen illegale drugshandel, maar minister Ab Klink (CDA) van Volksgezondheid heeft al gezegd dat het niet strookt met het regeerakkoord.

Dat zei de minister in het tv-programma Buitenhof. Hij zei niet 'overhaast' te willen reageren op het voorstel van de gemeenten.

Klink wees op het regeerakkoord waarin is vastgelegd dat er geen wezenlijke veranderingen worden doorgevoerd in het beleid rond softdrugs. Zo'n experiment zou volgens de CDA'er wel een wezenlijke wijziging betekenen.

Wiettop
Afgelopen vrijdag hielden 33 gemeenten met minimaal één coffeeshop binnen hun grenzen een wiettop in Almere. Ze schoven Eindhoven naar voren als proefgemeente.

Volgens de burgemeesters leidt de gemeentelijke wietkwekerij tot meer controle op de productie en handel in softdrugs en tot minder criminaliteit.

Verdeeld
De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristUnie ruziën over het plan. CDA en ChristenUnie vinden nieuwe experimenten niet passen in de gemaakte afspraken, maar de PvdA staat er wel voor open en wil een debat in de Tweede Kamer.

CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel riep onlangs nog op in de toekomst juist alle coffeeshops te sluiten.

Betutteling
Klink zei in het programma ook zich te kunnen voorstellen dat het rookverbod als betuttelend beschouwd wordt, wanneer het zou gaan om de bezoekers. Maar met de maatregel wil de regering de werknemer beschermen en zo gezien is het 'een logische stap'.

Hij zei de maatregel kosten wat het kost te willen handhaven. 'In buitenland zie je ook eerste maanden dip.' Klink ziet 'géén aanleiding om te zeggen dat het nu anders moet'.

Daarnaast zei hij de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik niet te willen verlagen van 16 jaar naar 18 jaar. Maar hij wil via voorlichting aan ouders en scholen jongeren wel 'bewust maken van de gevaren'.


Bekijk ook de videoblog van Syp Wynia Drugs gedogen is provincialistisch! en lees het Elseviercommentaar Stoppen met gedoogbeleid is enige optie


Door Maartje  Willems

Geen opmerkingen: