Kamer wil godsdienst op openbare basisschool
De Kamer wil jaarlijks tien miljoen euro vrijmaken om docenten te betalen en de kwaliteit van het godsdienst onderwijs te waarborgen. Foto GPD/Sieko Kloosterhuis
DEN HAAG - Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en ChristenUnie wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) geld vrijmaakt voor godsdienstig en humanistisch vormingsonderwijs op openbare basisscholen. Dit plan sluit aan bij het streven van Ahmed Marcouch, stadsdeelvoorzitter in Slotervaart, om islamonderwijs te geven op basisscholen.De Kamer wil jaarlijks tien miljoen euro vrijmaken om docenten te betalen en de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen. De lessen levensbeschouwelijke vorming vallen niet onder verantwoordelijkheid van de openbare school, maar als een groep ouders erom vraagt, is een school verplicht deze te faciliteren.
Vorig jaar kwam de kwestie ook aan de orde bij de onderwijsbegroting. Onder druk van Dijksma bond de PvdA toen in en werd slechts een eenmalige subsidie van 2,7 miljoen euro toegekend. CDA-Kamerlid Jan Jacob van Dijk bereidt nu een amendement voor op de onderwijsbegroting. Van Dijk denkt deze week in overleg met PvdA en ChristenUnie de financiële dekking rond te krijgen.
De PvdA zal in dat geval akkoord gaan, zegt Kamerlid Margot Kraneveldt: ''Vorig jaar is het voorstel niet doorgegaan, omdat de staatssecretaris financieel klem zat. Maar we kunnen niet elk jaar weer losse bedragen toezeggen.''
Volgens een woordvoerder van Dijksma is de tien miljoen euro nog niet beschikbaar. ''We hebben andere prioriteiten, zoals conciërges op scholen. Bovendien is het de vraag of het bij tien miljoen euro per jaar blijft. Misschien zal het bijzonder onderwijs ook wel van zo'n subsidie gebruik willen maken.'' (HET PAROOL)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten