Opta gaat glasvezeltarief KPN streng in de gaten houden
Door Hielko van der Hoorn, maandag 24 november 2008 21:58, views: 8.075
KPN zet zijn wens om heel Nederland te verglazen niet helemaal in de ijskast nu de Opta duidelijkheid heeft gegeven over de voorwaarden. De telecomwaakhond gaat elke drie jaar kijken of de telco geen 'excessieve tarieven' hanteert.
KPN heeft al eerder aangegeven een open glasvezelnetwerk in Nederland te willen aanleggen. Het telecombedrijf werkt hiervoor samen met glasvezelgraver Reggefiber. Hoewel hun joint venture door de NMa nog moet worden goedgekeurd, is KPN in vijf gemeenten al met de uitrol van een glasvezelnetwerk begonnen. De telco heeft nooit onder stoelen of banken geschoven pas aan een grootschalige uitrol te willen beginnen zodra duidelijk is hoeveel speelruimte het bedrijf hierbij krijgt van de Opta.
Uit een maandag vrijgegeven beleidsdocument blijkt dat de Opta de twee bedrijven de nodige speelruimte wil geven, maar ervoor wil waken dat KPN te hoge tarieven aan zijn concurrenten in rekening brengt voor toegang tot het open glasvezelnetwerk. De telecomwaakhond heeft daarom een tariefplafond ingesteld dat KPN en Reggefiber maximaal per aansluiting mogen doorberekenen. Dit plafond is gebaseerd op de investering die nodig is om een woning te kunnen voorzien van glasvezel en varieert afhankelijk van die investering tussen de 14,50 euro en 17,50 euro.
KPN en Reggefiber hebben bij de NMa innmiddels een voorstel met toegangstarieven ingediend en hopen hiermee groen licht te krijgen voor hun joint venture. In een eerste reactie laat KPN maandagavond weten dat het 'voorlopig voldoende duidelijkheid' heeft gekregen over de glasvezelregulering. KPN benadrukt dat toekomstige investeringen alleen zullen worden gedaan als die commercieel verantwoord zijn. "Van een grootschalige aanleg van ftth-netwerken in Nederland is echter nog altijd geen sprake", aldus de telco. "KPN gaat door met de huidige pilots in vijf Nederlandse steden, de commerciële evaluatie hiervan volgt in de eerste helft van 2009."
De nieuwe beleidsregels zijn overigens nog niet definitief. De betrokken partijen hebben tot acht december om te reageren waarna de telecomwaakhond dezelfde maand nog een definitief besluit zal nemen over het prijsplafond. De Opta stelt dat de regels zijn opgesteld om zowel investeringen in glasvezel aan te moedigen als concurrentie mogelijk te maken. Het maximumtarief is drie jaar geldig en kan worden aangepast als blijkt dat KPN in de ogen van de Opta te veel winst maakt op het verlenen van toegang tot zijn glasvezelnetwerk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten