maandag, december 15, 2008

Beau eist knieval Albert Verlinde

Beau eist knieval Albert Verlinde


Beau en Albert in betere tijden. Foto ANP/Robert Vos
AMSTERDAM - Presentator en schrijver Beau van Erven Dorens stapt naar de rechter als RTL Boulevard-presentator Albert Verlinde zijn beschuldiging dat hij plagiaat heeft gepleegd, niet intrekt.

Van Erven Dorens publiceerde vorige week zijn debuutroman Pijn. In RTL Boulevard vertelde Verlinde dat Van Erven Dorens voor zijn roman, die gaat over een doorgedraaide reclameman, leentjebuur had gespeeld bij de roman 99 F (2000, na de komst van de euro omgedoopt in 14,99) van de Franse schrijver Frédéric Beigbeder. Waarmee zo ongeveer werd gezegd dat Van Erven Dorens plagiaat had gepleegd.

Een cameraploeg van RTL Boulevard was naar Parijs gereisd om Beigbeder om commentaar te vragen. De suggestie werd gewekt dat Beigbeder de roman van Van Erven Dorens had gelezen. De Franse schrijver toonde zich geschokt.

Van Erven Dorens reageerde eind vorige week in De wereld draait door al, en zei dat hij zijn personage al in 1998 had opgevoerd in het Amsterdamse studentenweekblad Propria Cures. Dus voordat Beigbeder zijn roman uitbracht. Wie de twee romans leest, stuit op overeenkomsten, maar nergens is sprake van overschrijven.

In een brief die Van Erven Dorens heeft rondgestuurd eist hij dat Verlinde vanavond in RTL Boulevard zijn uitspraken rectificeert. Hij wil dat Verlinde toegeeft prutswerk te hebben geleverd en eist ook de erkenning dat Beigbeder zijn boek niet heeft gelezen. Zo niet, dan zal Van Erven Dorens naar de rechter stappen.

Verlinde zal vanavond in RTL Boulevard reageren. (HET PAROOL)
PAROOL: CULTUUR - Beau eist knieval Albert Verlinde

Geen opmerkingen: