donderdag, december 18, 2008

Dollars te leen tegen nul procent

PAROOL: ECONOMIE - Dollars te leen tegen nul procent
Ben Bernanke (links) samen met 'collega' Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank in november tijdens een conferentie. Fed-voorzitter Bernanke zal naast de renteverlaging naar eigen zeggen 'alle mogelijke middelen' gebruiken om de gehavende Amerikaanse economie weer aan te zwengelen. Foto EPA
update   DEN HAAG - Het lenen van dollars is in de Verenigde Staten sinds gisteren zo goed als gratis. Het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Fed, heeft de rente verlaagd tot bijna nul procent - het laagste niveau ooit.

Sparen wordt hiermee ontmoedigd. Consumenten en bedrijven moeten spenderen om de economie weer op gang te krijgen, is de boodschap van Fed-voorzitter Ben Bernanke.

Bernanke heeft bovendien aangekondigd dat hij niet zal schuwen de geldpers te laten draaien om extra dollars bij te drukken. Dat kan door bijvoorbeeld staatsobligaties terug te kopen met verse bankbiljetten.

Bernanke zei dat hij desnoods met een helikopter vol dollars over het land zal vliegen om Amerikanen weer aan het kopen te krijgen.

De beurzen reageerden met een koersopleving van vier procent, maar in de echte economie zijn er nog steeds geen tekenen dat de banken weer bereid zijn elkaar en het bedrijfsleven geld te lenen.

De Amerikaanse rente stond al op
1 procent en zal vanaf nu tussen de 0 en 0,25 procent schommelen. De radicale verlaging geeft aan dat de recessie nog erger is dan velen tot nu toe dachten.

Normaal levert het bijdrukken van bankbiljetten inflatie op. Daar is nu weinig kans op. Onder druk van dalende olieprijzen is de inflatie in de VS verder gezakt tot 1,7 procent, blijkt uit nieuwe cijfers.

Sommige economen vrezen zelfs voor deflatie, ofwel prijsdalingen, die de economie kunnen verlammen. In combinatie met de snel oplopende werkloosheid gaat de consument dan grote aankopen steeds verder uitstellen, omdat die alleen maar goedkoper worden.

ING-econoom Rob Carnell vraagt zich af of de verlaging effect heeft. Het is vooral een signaal dat de rente voorlopig laag blijft.

Voor miljoenen Amerikanen die opgescheept zitten met dure woning- en autohypotheken die zij niet kunnen aflossen, verandert de nulrente weinig aan hun situatie. Hun hoge rente, die immers voorlopig vaststaat, blijft gelijk. (HET PAROOL)

Geen opmerkingen: