donderdag, december 25, 2008

„Kerk vergeet megavragen over onrecht’’

/media/prof. H.G.L. Peels

APELDOORN - Kerken hebben te weinig aandacht voor de megavragen van armoede en welvaart, recht en onrecht. Dat zegt prof. dr. H. G. L. Peels in het nummer van Theologia Reformata dat gisteren verscheen.

De christelijke gereformeerde hoogleraar uit Apeldoorn schenkt in het theologisch tijdschrift van de Gereformeerde Bond aandacht aan de brief die kerkleiders uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika eerder dit jaar aan hun geloofsgenoten in Amerika stuurden. Ze confronteerden de Amerikaanse kerken met de vraag waarom deze zo weinig van zich laten horen in de strijd tegen het onrecht van de extreme armoede, die het leven van miljoenen in ellende dompelt. Het schrijven van de Afrikaanse kerkleiders hoort volgens dr. Peels op de synodetafels van alle rijke westerse kerken thuis, „en op hun kansels, en in hun binnenkamers."

Dr. Peels zegt niet neerbuigend te willen spreken over de vele debatten tijdens de generale synodes van protestantse kerken in Nederland over een Bijbelvertaling, liturgische kwesties, hbo-theologen en emeritaatsvoorzieningen. „Allemaal nodig, maar de energie die hieraan gespendeerd wordt, is omgekeerd evenredig aan onze kerkelijke aandacht en inzet voor de megavragen van kerk en samenleving, armoe en welvaart, recht en onrecht. We zouden beter moeten weten, als we althans luisteren naar het antwoord van Abraham aan die rijke man: „Zij hebben Mozes en de profeten, naar hen moeten zij luisteren." De Bijbel bij de hand, in de eredienst, op de katheder en op de huistafel, maar die arme Lazarus dan die ondertussen daarbuiten ligt?"

„Kerk vergeet megavragen over onrecht'' - Kerk & Godsdienst - Reformatorisch Dagblad

Geen opmerkingen: