maandag, december 15, 2008

Opvang zusters Wallen stopt

Opvang zusters Wallen stopt

AMSTERDAM - De hulp aan daklozen vanuit het klooster van de zusters Augustinessen op de Wallen stopt per 1 januari. De crisisopvang voor vrouwen wacht hetzelfde lot. De zusters uit de Warmoesstraat verstrekken al vanaf de jaren vijftig dagelijks tussen de middag brood en koffie aan dak- en thuislozen. Elke vrijdagmiddag is er warm eten.

In het klooster zijn tevens twaalf opvangplaatsen voor vrouwen met kinderen die in problemen zijn geraakt. De opvang van de katholieke zustergemeenschap, die de laatste jaren is overgenomen door de stichting Cordaad, bestaat al 56 jaar. Doordat de giften aanzienlijk zijn teruggelopen, ontstonden finan-
ciële problemen.

De gemeente had de zusters en Cordaad nog wel 355.000 euro per jaar toegezegd, voor een verbouwing voor een 24-uursopvang voor tienermoeders. ''Maar de zusters hebben zelf besloten te stoppen,'' aldus een woordvoerder.

De gemeente is nu in gesprek met HVO-Querido en zorginstelling Cordaan over extra plaatsen bij crisisopvang Alexandria in Oost en plaatsen voor begeleid wonen voor dakloze tienermoeders bij HVO-Querido. ''Daarnaast kijken we of er extra plekken zijn voor vrouwen in Rosaburgh,'' aldus de woordvoerder.

Een aantal zusters gaat vanwege de hoge leeftijd - de gemiddelde leeftijd ligt rond de tachtig jaar - binnenkort verhuizen. De toekomst van het klooster is nog onduidelijk. (HET PAROOL)
PAROOL: AMSTERDAM - Opvang zusters Wallen stopt

Geen opmerkingen: