maandag, december 15, 2008

Zwemcoaches in opstand tegen pakken

Zwemcoaches in opstand tegen pakken

Pieter van den Hoogenband wordt in zijn pak gehesen. Foto ANP
Pieter van den Hoogenband wordt in zijn pak gehesen. Foto ANP
RIJEKA - Op initiatief van de Nederlandse zwemploeg ontvangt de wereldbond FINA komende week een petitie tegen de wildgroei in snelle zwempakken. Het grootste deel van de Europese bondscoaches roept de mondiale federatie op nog voor de wereldkampioenschappen volgend jaar in Rome duidelijke regels op te stellen over het materiaal.

Technisch directeur Jacco Verhaeren hoopt het heikele onderwerp begin volgend jaar bij het congres van de FINA op de agenda te krijgen. ,,Alle wereldrecords worden nu toegedicht aan het pak. Dat is niet zo, maar we moeten hier wel vanaf. Het is mooi dat alle grote zwemlanden als Italië, Frankrijk, Engeland en Duitsland daar ook zo over denken'', stelde hij zondag bij de EK kortebaan in het Kroatische Rijeka. ,,Dit signaal kan de FINA niet meer negeren.''

Nederland stelde de petitie met elf punten op in overleg met Amerika. Bij het in gebreke blijven van de FINA heeft dit land zelf al regels opgesteld. Het belangrijkste is dat een pak geen drijfvermogen heeft, een zwemmer in één outfit moet zwemmen en alle materiaal door een onafhankelijke commissie in competitieverband moet worden getest. Ook Australië steunt dit eisenpakket.

Aanleiding van de wildgroei is de introductie van de LZR van Speedo. Sinds dit pak met het stabiliserende korset en compressie - waarin ook de Nederlandse ploeg zwemt - begin dit jaar op de markt kwam, sneuvelden tientallen wereldrecords. In een reactie kwamen ook andere merken met nieuw materiaal en omdat regelgeving ontbreekt, staat de FINA alles toe.

De meeste hebben te veel drijfvermogen. Bovendien startten zwemmers in Rijeka met pakken over elkaar, waardoor de effecten worden versterkt. Er werden zeventien wereldrecords aangescherpt in Rijeka.

,,Dit kan zo niet doorgaan'', aldus teammanager en oud-bondscoach René Dekker. ,,Er is sprake van oneerlijke concurrentie en dit leidt tot inflatie van de tijden. De Nederlandse zwemmers verbeterden in het Kroatische zwembad liefst 32 nationale records. (ANP) PAROOL: SPORT - Zwemcoaches in opstand tegen pakken

Geen opmerkingen: