vrijdag, december 05, 2008

Cohen laat coffeeshops in onzekerheid

Cohen laat coffeeshops in onzekerheid

Coffeeshop the Bulldog in Amsterdam. Cohen maakte onlangs bekend dat zaken binnen een loopafstand van 250 meter van middelbare scholen dicht moeten. Foto ANP/Marcel Antonisse
update   AMSTERDAM - Na een middag en een avond debatteren van de gemeenteraad bleef donderdag onduidelijk of coffeeshops in de buurt van scholen dicht moeten. Burgemeester Job Cohen gaat zijn voorstel om coffeeshops in de nabijheid van scholen te sluiten opnieuw bekijken.

Twee weken geleden zei hij dat coffeeshops dicht moeten omdat die op minder dan 250 meter van middelbare scholen zijn gevestigd, als gevolg van het regeringsbeleid. Hierdoor worden 43 coffeeshops getroffen. Cohen zei dat hij 'de rand' had opgezocht van wat voor de regering aanvaardbaar is.

Donderdag was hij er niet meer zo zeker van dat hij die grens heeft bereikt of dat een soepelere regeling mogelijk is. Hij gaat er 'vooralsnog' vanuit dat 250 meter de minimumafstand is. In stukken van het ministerie van Justitie staat echter dat coffeeshops binnen die afstand dicht moeten, of dat er andere maatregelen genomen moeten worden. Dat is zo afgesproken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Over andere maatregelen, zoals bijvoorbeeld het aanpassen van de sluitingstijden, heeft Cohen zich nog niet uitgelaten.

CDA-fractievoorzitter Maurice Limmen vroeg waarom Cohen dit niet eerder goed had uitgezocht. Volgens Cohen kon dat niet omdat sommige stukken van de ministeries pas eind oktober verschenen. Ook wacht hij nog op een brief van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie over dit onderwerp.

Op het CDA na waren alle partijen zeer kritisch over het voornemen om een afstand te bepalen tussen scholen en coffeeshops. SP-fractievoorzitter Remine Alberts suggereerde zelfs dat de afstand op nul meter zou worden vastgelegd, waardoor geen enkele coffeeshop zou hoeven sluiten.

Cohen zei dat hij wel iets ziet in een proef met het gereguleerd kweken van wiet. Volgens hem kan dat het schimmige karakter van de aanvoer van drugs, de zogeheten achterdeur, opheffen. De kweek van wiet zou dan niet door de overheid moeten gebeuren, maar wel onder controle van de overheid. ''Ik zou daarvoor zijn als het zou mogen. Maar dat vraag ik me af.''

In de commissievergadering van de gemeenteraad hadden diverse insprekers gepleit tegen het sluiten van coffeeshops. Voorzitter El Uzel van stichting Turkeli pleitte juist voor het sluiten van meer coffeeshops, vooral in 'zwarte' wijken. ''Wat u nu voorstelt zal alleen de rijke, witte jongens van de elitebuurten helpen,'' aldus Uzel. (ADDIE SCHULTE)
PAROOL: AMSTERDAM - Cohen laat coffeeshops in onzekerheid

Geen opmerkingen: