donderdag, december 18, 2008

Warenhuizen in Parijs extra bewaakt

PAROOL: Buitenland - Warenhuizen in Parijs extra bewaakt
Foto AP/Yoan Valat
PARIJS - De Parijse politie zet in de buurt van de grote warenhuizen extra personeel in na de vondst, gisteren, van vijf staven dynamiet in de vestiging van Printemps aan de Boulevard Haussmann.

Vijfhonderd leden van de politie en de gendarmerie, in uniform en in burger, versterken de tweeduizend collega's die al in de hoofdstad zijn ingeschakeld.

Aan de Boulevard Haussmann, waar de grootste warenhuizen zijn gevestigd, wordt een mobiel politiebureau ingericht.

Minister van Binnenlandse Zaken Michèle Alliot-Marie maakte dat bekend na haar bezoek aan de Boulevard Haussmann, waar Printemps in de ochtend werd ontruimd na de vondst van de dynamiet in de toiletten op de derde etage. De staven waren niet verbonden met een ontstekingsmechanisme. Het betrof dynamiet van 'een oud type dat hoofdzakelijk wordt gebruikt in de bouw', aldus experts van de politie. De staven wegen elk zo'n honderd gram.

De wijde omgeving van het warenhuis werd afgezet, pas in de middag werd de boulevard heropend voor het verkeer. Ook de winkel ging weer open, maar bezoekers moesten daar en elders aan de boulevard hun tas laten inspecteren.

De vondst van het dynamiet werd gedaan nadat bij het persbureau AFP in Parijs een geschreven waarschuwing was ontvangen van het Front Révolutionnaire Afghan. De explosieven waren afgesteld om vóór woensdag 17 december te exploderen, aldus de brief. Het Front dreigt met meer aanslagen als de Franse troepen niet voor eind februari 2009 uit Afghanistan zijn teruggetrokken.

Een anonieme beller herhaalde de waarschuwing gisterochtend in een telefoontje aan het hoofdkantoor van AFP. De beller bevond zich in een telefooncel in Le Bourget, een noordelijke voorstad van Parijs.

De brief was maandag op de bus gedaan bij een postkantoor in het noorden van Parijs, bij de Porte de la Villette. Er stond duidelijk omschreven waar het dynamiet was verstopt. In een Frans met nogal wat fouten worden ook 'meer grote kapitalistische winkels' in Frankrijk bedreigd met bomterreur.

'Ik verzeker u dat het geen grap is, dus waarschuw snel de competente autoriteiten, anders zal er bloed aan uw handen kleven. Leve vrij Afghanistan!' zo besluit de brief van het Front Révolutionnaire Afghan.

Franse experts in terreurbestrijding zeggen nog nooit van dit FRA te hebben gehoord. Zij betwijfelen of de terroristen echt iets met Afghanistan te maken hebben. Eerder hebben de Taliban Frankrijk gewaarschuwd zijn troepen uit Afghanistan weg te halen, onder meer toen Talibanstrijders in augustus tien Franse soldaten hadden gedood.

De Taliban en islamitische terreurgroepen verwijzen echter zelden of nooit naar 'kapitalistische' doelwitten, zoals het FRA. Bovendien hebben islamitische terroristen niet de gewoonte vooraf uitgebreid te waarschuwen waar en wanneer ze toeslaan. ''We sluiten niet uit dat het een provocatie betreft van extreem-links of extreem-rechts,'' aldus een politieman in Le Figaro.

Eerder werd het Franse spoorwegnet geteisterd door geheimzinnige terroristen die explosieve ladingen aanbrachten langs spoorlijnen. Ondanks een intensieve speurtocht zijn ze nooit gevonden.

Geen opmerkingen: