Fed verlaagt rente tot bijna nul
Het gebouw van de Federal Reserve Bank in Washington. Foto AFP
Rotterdam, 16 dec. In een poging de economische teruggang te stoppen heeft het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed) zijn belangrijkste rentetarief verlaagd van 1 naar praktisch 0 procent.
- Nieuws - Forse renteverlaging stuwt Wall Street
- Nieuws - Fed: economie VS verzwakt verder
- Infographic - Chronologie crisis
De verlaging is groter dan de meeste analisten hadden verwacht en de rente is in de Verenigde Staten nog nooit eerder zo laag geweest. Het is al de tiende keer in een jaar dat de rente omlaag gaat.
Het gaat om de overnight federal funds rate, die van invloed is op de rente die banken elkaar in rekening brengen als zij onderling voor een korte periode geld uitlenen. Als gevolg van de kredietcrisis durven banken dat nu nauwelijks te doen, omdat zij van elkaar niet weten of zij het geld kunnen terugbetalen. Hierdoor komen bedrijven en consumenten ook moeilijk aan kredieten.
De Fed zegt in een verklaring dat de economische verwachtingen somber zijn. Uitgaven door consumenten in de VS dalen, bedrijven investeren minder, de productie krimpt en de financiële markten zijn instabiel. De Amerikaanse Fed heeft met de renteverlaging van gisteren een van zijn gereedschappen om de economie te stimuleren verbruikt, want lager dan 0 kan de rente niet zijn.
Maar de Fed zegt in zijn verklaring dat het alle mogelijke middelen zal inzetten om te zorgen voor „duurzame economische groei en om prijsstabiliteit te bewaren". Als de economische neergang niet wordt gestopt door de forse renteverlaging rest de Fed alleen nog het bijdrukken van nog meer geld.
Voor oplopende inflatie, normaal gesproken een gevolg van een renteverlaging, zegt de Fed niet bang te zijn, omdat alle factoren die de inflatie kunnen aanwakkeren afwezig zouden zijn. En juist dat is een gevaar voor de economie. Want als de prijzen dalen – deflatie – stokt de consumptie.
Immers: als goederen elke maand goedkoper worden, zullen consumenten hun bestedingen zo veel mogelijk uitstellen. En deflatie is nu wat dreigt in de VS. In de normaal dure weken voor Kerst hebben diverse winkelketens hun prijzen al verlaagd. In november bedraagt de Amerikaanse inflatie 1,7 procent op jaarbasis, dit lage niveau komt vooral door de sterk gedaalde energieprijzen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten