donderdag, december 18, 2008

Klink: rookvrij kost geld

PAROOL: Binnenland - Klink: rookvrij kost geld
Foto ANP/Robin Utrecht
DEN HAAG - Bijna tweederde van de cafés in Nederland lijdt omzetverlies door het rookverbod. Dit blijkt uit onderzoek dat minister van Volksgezondheid Ab Klink, verantwoordelijk voor het rookverbod, naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In oktober en november heeft de Voedsel- en Waren Autoriteit gericht gecontroleerd bij kroegen die opzichtig het rookverbod overtraden. Hierdoor steeg het aantal boetes in november tot bijna de helft van het aantal bezochte kroegen.

Sinds de invoering van het rookverbod op 1 juli tot 1 december zijn 474 waarschuwingen en 821 boetes gegeven. In november liep dat aantal op tot boven de vijfhonderd.

Horecaondernemers riepen al eerder dat hun omzet sterk daalde. Tot vandaag heeft Klink altijd gezegd dat de cijfers geen trendbreuk lieten zien. Ook nu houdt Klink vol dat pas in de loop van 2009 de balans kan worden opgemaakt en dat nog niet kan worden geconcludeerd dat sommige sectoren extra getroffen worden door het rookverbod.

Het omzetverlies is het grootst bij kleine cafés, die vaak geen mogelijkheid hebben tot het inrichten van een aparte rookruimte. Meer dan zeventig procent van de kroegen tot een oppervlakte van honderd vierkante meter heeft te kampen met ernstig omzetverlies. (HET PAROOL)

Geen opmerkingen: