donderdag, december 18, 2008

Burgemeester in opspraak door roken in café

PAROOL: Binnenland - Burgemeester in opspraak door roken in café
Foto ANP/Robin Utrecht
EINDHOVEN - Burgemeester Gerard Daandels van de Brabantse gemeente Deurne is in opspraak geraakt door te roken in een plaatselijk café. In de gemeenteraadsvergadering van deze week verklaarde hij dat het niet-rokenbeleid van de overheid niet te handhaven valt en dat de controle op naleving van het rookverbod zijns inziens ook geen taak is van de gemeente of de politie: ''U mag mij op alles wat met handhaving te maken heeft aanspreken, maar niet op deze niet te handhaven maatregel."

In de gemeenteraad is verdeeld op het gedrag van CDA-burgemeester Daandels gereageerd. Enkelen kunnen er wel begrip voor opbrengen, maar anderen vinden dat een burgemeester altijd het goede voorbeeld moet geven.

Loyaliteit met het overheidsbeleid
Dat verwijt maakt ook dr. Marcel Becker, docent ethiek van de Radboud Universiteit Nijmegen. ''Voor de burger is het van belang te zien dat het openbaar bestuur één lijn trekt. Van alle lagere overheden, dus ook van de burgemeester, verwachten we loyaliteit met het overheidsbeleid. Anders bemoeilijk je het openbaar bestuur. Daandels had tegenover de gemeenteraad moeten erkennen dat hij een fout heeft gemaakt en had 'sorry' moeten zeggen."

Daandels is een verstokte roker. Hij rookte in een lokaal café toen hij met een gezelschap op stap was. ''Ik ben die avond zelfs in drie cafés geweest waar werd gerookt,'' zegt hij. ''Als er dan honderd mensen roken, kun je toch niet zeggen dat je een voorbeeld geeft door niet te roken? We slagen er nu eenmaal in dit land niet in het rookverbod te handhaven." (GPD)

Geen opmerkingen: