vrijdag, december 05, 2008

Scooteractie succes; halvering brutale berovingen

Scooteractie succes; halvering brutale berovingen
vrijdag 5 december 2008 11:03

Het aantal aangiften van brutale straatroven en andere criminaliteit in Amsterdam is gehalveerd na de grootschalige actie van de politie tegen scooterjongeren en 'patsers' in te dure auto's. Meer dan honderd verdachten en bijna vijftig criminelen werden opgepakt.

Bij de actie werden 111 verdachten gearresteerd Bij de actie werden 111 verdachten gearresteerd

De Italiaanse methode
Amsterdam wordt geteisterd door criminelen op scooters die volgens de 'Italiaanse methode' vrouwen van hun tas beroven.

Ook auto's die stilstaan in het verkeer worden op brutale wijze overvallen: hun ruit wordt ingeslagen, en hun bezittingen razendsnel onteigend.

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen maakte het succes van de actie donderdag bekend in de gemeenteraad, dat hebben politie en gemeente vrijdag tegenover elsevier.nl bevestigd. 

Criminelen
De afgelopen week plukte de politie scooters van de weg om gegevens van de bestuurders te noteren en foto's van de scooters te maken.

'Het was een absoluut succes,' zegt politiewoordvoerder Ebe van der Land. 'We zullen deze actie zeker herhalen.'

Bij de actie, met codenaam Lord of the Ring, werden 859 scooterrijders gecontroleerd. Hun gegevens zijn opgeslagen in een databank. In totaal zijn 111 verdachten gearresteerd voor uiteenlopende misdrijven, 49 criminelen bleken te worden gezocht door de politie.

Marokkanen
Bij de controles zou speciale aandacht uitgaan naar 'Marokkaans uitziende jongens', dat zei een woordvoerder van de politie afgelopen weekend.

'Als hij dat heeft gezegd, zat hij ernaast,' aldus Van der Land. 'Dat mag niet volgens de wet en daarom controleren wij a-selectief.'

Volgens de woordvoerder zijn er wel veel Marokkanen gecontroleerd. Ook zijn ze vaak bij de berovingen betrokken. 'Veel Marokkaanse jongens rijden op scooters en wonen in de buurten waar wij controleren,' zegt Van der Land. 'En het is een feit, daar moeten we niet voor weglopen, dat de plegers vaak Marokkanen zijn.'

Lees ook de blog van Afshin Ellian: Privacy is niet heiliger dan strijd tegen terreur

Door Luc van Kemenade

Elsevier.nl - Nederland - Scooteractie succes; halvering brutale berovingen

Geen opmerkingen: