donderdag, december 04, 2008

Minder wiet en prostitutieramen

Minder wiet en prostitutieramen

Belangrijk onderdeel van '1012' is het uitkopen van bordeeleigenaren en het veranderen van de bestemming van de panden. Foto GPD/Peter de Jong
AMSTERDAM - Vermindering van het aantal coffeeshops en ruwweg halvering van de prostitutie op de Wallen. Dat staat volgens ingewijden in de zogenoemde Strategienota die later deze week verschijnt, waarin wethouder Lodewijk Asscher het einddoel formuleert van het Amsterdamse stadsbestuur bij Project 1012. Dat project is gericht op het opschonen van het Wallengebied en omgeving.

In oktober meldde deze krant al dat Asscher een halvering van het aantal prostitutieramen nastreeft. Toen moest hij nog overeenstemming bereiken met stadsdeel Centrum, dat ook betrokken is bij de uitvoering van '1012'. De VVD van stadsdeelbestuurder Erik Koldenhof vindt halvering te ver gaan. Maar Koldenhof zou zich aan de afspraken hebben gecommitteerd.

Belangrijk onderdeel van '1012' is het uitkopen van bordeeleigenaren en het veranderen van de bestemming van de panden. Bij aanvang van de operatie waren er zo'n 460 ramen in het gebied. Sindsdien is een kwart daarvan gesloten.

Het aantal coffeeshops op en rond de Wallen loopt tegen de tachtig. In september vorig jaar werd in een gemeentenotitie geopperd het aantal terug te brengen tot een omvang die voldoende is om aan 'de lokale vraag' te voldoen. Dat zou neerkomen op een forse reductie.

De Strategienota bevat ook plannen voor het opschonen van het Damrak. Een woordvoerder van wethouder Asscher wil niet vooruitlopen op het stuk en weigert commentaar. (BAS SOETENHORST)
PAROOL: Politiek - Minder wiet en prostitutieramen

Geen opmerkingen: