maandag, juli 28, 2008

Amsterdamse agenten als deelnemer in Gay Pride

Amsterdamse agenten als deelnemer in Gay Pride - DAG

16:05

Amsterdamse agenten als deelnemer in Gay Pride

(Novum) - Amsterdamse politieagenten gaan dit jaar het water op tijdens de botenparade van de Gay Pride. Het is voor het eerst dat het politiekorps deelneemt aan het homofestijn in de hoofdstad. Dat heeft voorzitter Ellie Lust van Roze in Blauw, het homonetwerk van de Amsterdamse politie, maandag gezegd.

De vijftien agenten die met de politieboot meevaren gaan 'gepast' gekleed in hun uniform. De boot wordt wel aangekleed met roze en blauwe ballonnen, zegt Lust. "We willen op deze manier duidelijk maken dat we geweld tegen homoseksuelen niet tolereren." De agenten hopen dat door hun deelname voor slachtoffers van homogeweld de drempel om aangifte te doen lager wordt.
De botenparade wordt volgende week zaterdag gehouden en is onderdeel van de Gay Pride, die van 29 juli tot en met 3 augustus plaatsvindt. De boten varen door de Prinsengracht en de Amstel.
Voorgaande jaren deden de homoseksuele agenten niet mee, omdat ze naar eigen zeggen geen karikatuur van zichzelf wilden worden. "We zijn en blijven natuurlijk professionele politiemensen", zegt Lust. De agenten blijven dan ook gewoon in functie tijdens de botenparade. "Als er iets gebeurt wat niet in de haak is, zullen wij dat zeker niet negeren."
Religie staat dit jaar centraal tijdens het homo-evenement. Aanleiding zijn incidenten met ambtenaren die vanuit hun geloof weigeren homo's te trouwen, en het debat binnen de ChristenUnie over homo's in de partij.

Eerder maakte het Landelijk KoƶrdinatiePunt groepen kerk en homoseksualiteit bekend dat ook een boot met christelijke homo's meedoet met de botenparade. De boot wordt uitgerust met een regenboog, die symbool staat voor de homobeweging en voor hoop.

Geen opmerkingen: