woensdag, juli 16, 2008

Ziggo kan straks op de kabel

PAROOL: Media - Ziggo kan straks op de kabel

Ziggo kan straks op de kabel

Een paar jaar geleden verplichtte de Opta ook KPN zijn koperen telefonienetwerk open te stellen voor concurrenten. Foto ANP


AMSTERDAM - UPC en andere kabelmaatschappijen moeten hun netwerken openstellen voor andere aanbieders van tv-kanalen, waaronder Ziggo. De maatregel maakt een einde aan de regionale monopolies van de kabelexploitanten. De Opta, die toeziet op vrije concurrentie in de telecommarkt, heeft deze verplichting gisteren opgelegd aan de kabelaanbieders. Ze wil bevorderen dat alternatieve aanbieders de consument kunnen bereiken met een goedkoper analoog tv-aanbod.

Het besluit kan ertoe leiden dat UPC vanaf 1 januari op zijn eigen netwerk concurrent Ziggo moet toelaten, die nu vooral sterk is in het zuiden en noorden van het land. Omgekeerd mag UPC straks abonnees bedienen via de kabels van Ziggo.

Volgens Opta-voorzitter Chris Fonteijn schiet het niet op met de toename van concurrentie op de kabel. Een eerdere ingreep, waarbij de Opta de prijzen voor analoge tv-abonnementen bevroor, bleek 'geen duurzame oplossing die leidt tot meer concurrentie'. De nieuwe aanbieders die nu op de kabel mogen, moeten wel zelf de uitzendrechten voor de programma's regelen en betalen.

Volgens de Opta hebben de kabelmaatschappijen nog steeds een te hoog marktaandeel. 'Concurrenten als digitenne, internet-tv en satelliet oefenen nog onvoldoende druk uit op de kabelbedrijven en hebben niet gezorgd voor meer keuze in het kabelpakket,' schrijft de Opta in haar besluit.

Een paar jaar geleden verplichtte de Opta ook KPN zijn koperen telefonienetwerk open te stellen voor concurrenten. (MARC LAAN)

Geen opmerkingen: