maandag, juli 28, 2008

Schiphol thuisbasis Kingfisher

PAROOL: Ondernemen - Schiphol thuisbasis Kingfisher

Schiphol thuisbasis Kingfisher

Kingfisher, de grootste Indiase luchtvaartmaatschappij, is eigendom van de Indiase miljardair Vijay Mallya, die vorig jaar het Nederlandse formule 1-team van Spyker grotendeels overnam. Foto AP/Oliver Multhaup


AMSTERDAM - Schiphol wordt de internationale thuisbasis van de grootste Indiase luchtvaartmaatschappij, Kingfisher. De maatschappij wil daarbij nauw samenwerken met de KLM. Kingfisher Airlines zal vanuit Bombay, Bangalore, Delhi, Ahmedabad, Hyderabad en Madras naar Amsterdam gaan vliegen. Het gaat daarbij om directe vluchten en om tussenstops voor vluchten naar de Verenigde Staten.

Kingfisher bevestigde de plannen dit weekend in Delhi. De eerste vluchten zouden in de lente van volgend jaar plaats moeten vinden, waarna het aantal bestemmingen gestaag wordt uitgebreid.

Schiphol bevestigt dat met Kingfisher wordt gesproken, maar zegt dat 'er nog niets concreets is vastgelegd.' De maatschappij heeft aanvragen voor start- en landingsrechten ingediend bij de slotcoƶrdinator van het ministerie van Verkeer.

Met de KLM wordt onderhandeld over nauwe samenwerking. ''We hebben al een overeenkomst met Kingfisher voor doorvluchten in India,'' aldus een woordvoerder van de KLM. ''Wij praten nu over andere zaken.'' Volgens Kingfisher gaat het daarbij om gezamenlijk vluchten en het samenvoegen van frequent flyerprogramma's.

Kingfisher is eigendom van de Indiase miljardair Vijay Mallya, die vorig jaar het Nederlandse formule 1-team van Spyker grotendeels overnam en sindsdien als Force India deelneemt aan races.

Kingfisher heeft voor zijn intercontinentale vluchten miljardenorders uitstaan bij Airbus, onder meer voor vijf dubbeldeks A380's en zeven A330's.

De maatschappij is met 84 vliegtuigen al de grootste van India. Kingfisher wil in september beginnen met rechtstreekse vluchten tussen Bombay en San Francisco en vluchten naar Londen. (HERMAN STIL)

Geen opmerkingen: