dinsdag, juli 22, 2008

Kijk uit voor mp3-virus

Kijk uit voor mp3-virus - DAG

00:01

Kijk uit voor mp3-virus

  • 0
22-07-2008 | Door: Saskia Berghout
Nieuwste virus richt zich op gedownloade mp3-bestanden die je bijvoorbeeld via Bittorrent binnenhaalt.
Virusbestrijders waarschuwden er eerder dit jaar al voor: criminelen zoeken steeds naar nieuwe wegen om je computer te infecteren met virussen en allerlei andere kwaadaardige software. De nieuwste bedreiging: virussen verpakt in mp3-bestanden die via peer-to-peer-sites worden verspreid.

Met peer-to-peer-sites wordt gedoeld op programma's zoals Bittorrent, waarbij je bestanden downloadt die een andere gebruiker ter beschikking stelt. De pas ontdekte malware bevat links naar gevaarlijke websites, en verpakt die in mediabestanden. David Emm, van antivirusbedrijf Kaspersky, over de nieuwe bedreiging: "We weten al een tijdje dat dit mogelijk is, maar het is de eerste keer dat we het daadwerkelijk toegepast zien."

Mediabestanden

De schadelijke software richt zich vooral op zogeheten ASF-bestanden, een van de Microsoft-standaarden voor muziek en filmbeelden. Deze bestanden bieden de mogelijkheid om aanvullende informatie mee te sturen, zoals links naar websites, en daar maken de hackers nu misbruik van. Het virus komt in actie zodra je een besmet bestand afspeelt. Het opent dan je browser en zal je vragen of je een noodzakelijke codec wilt downloaden. Een codec is een sleutel die je soms nodig hebt om bestanden te kunnen afspelen. Op zich een logische vraag, die helaas vaak wordt gebruikt om mensen malware te laten downloaden.

Trojaans Paard

De download is echter geen codec, maar een Trojaans paard, dat software op je pc installeert waarmee de hacker jouw schijfruimte kan gebruiken voor zijn eigen activiteiten. Ook zoekt het naar andere mp3-bestanden op je pc, verandert die in ASF-bestanden met daarin het virus, en verspreidt zich zo naar andere internetters. Om ontdekking wat lastiger te maken, blijven de bestanden gewoon als mp3 op je computer staan.

Kaspersky raadt je aan om geen software te downloaden die je zogenaamd nodig zou hebben om gedownloade bestanden af te spelen. Het virus staat overigens onder meerdere namen bekend, zoals Troj_Medpinch.a, Trojan.ASF.Hijacker.gen en Worm.Win32.GetCodec.a.

Zie ook:

Virusalert.nl

Gratis virusscanner

Virushelp.nl

Geen opmerkingen: