maandag, juli 28, 2008

A'veens pilsje razend populair

A'veens pilsje razend populair | Amstelveen e.o. (Amstelveens Nieuwsblad)

A'veens pilsje razend populair

Mischa en Dewy van Dijk met de Amstelveense biertjes. Foto: Erwin Hermanns

AMSTELVEEN - In eerste instantie dacht hij er een leuk cadeau-artikel mee in huis te hebben gehaald. Niets bleek minder waar. ,,Het lijkt wel een hype," lacht Mischa van Dijk, eigenaar van slijterij Ton Brinkhof in winkelcentrum Waardhuizen. ,,Het is bijna niet aan te slepen. Ik verkoop per week acht tot negen kratjes." Ongekende populariteit dus voor het eerste officiële Amstelveense pilsje; het biertje dat Mischa van Dijk als enige in heel Nederland mag verkopen.

Het was de vaste bierleverancier Steenbergen die bij de Amstelveense slijter aanklopte met de vraag of hij het niet leuk zou vinden om een bier met een eigen etiket in het assortiment te hebben. ,,Hij kon mij daarbij een beschermd gebied garanderen. Waarbij al snel bleek dat het om heel Nederland ging," vertelt Mischa van Dijk enthousiast.

Mischa en zijn vrouw Dewi waren direct te porren voor dit leuke initiatief en samen met de brouwer ontwierpen ze ook het bijzondere etiket voor het speciaal voor hen gebrouwen gerstenat. ,,Naast het feit dat de smaak van dit bier erg goed is, spreekt ook het specifieke Amstelveense etiket erg tot de verbeelding,"weet Mischa te vertellen. ,,We hebben dan ook gekozen voor enkele karakteristieke Amstelveense gebouwen. Zo zie je het oude gemeentehuis, het voormalige station in het oude dorp en molen De Dikkert."

Het Amstelveense biertje, dat wordt verkocht in flesjes van 0,25 en 0,75 centiliter en in een grote fles van 1,5 liter, is er als pilsener (5% alcohol), Dubbel (8%), Blond (8%), Tripple (9%) en Magnum (5,2%). De smaak is volgens Mischa van Dijk te vergelijken met Amstelbier. ,,Eigenlijk nog iets zachter. Het is echt lekker bier."

Mischa van Dijk, die vier jaar geleden samen met zijn vrouw Dewi de Amstelveense slijterij aan de Parlevinker overnam en zich de afgelopen jaren met name specialiseerde in het aanbod aan whisky's, lijkt nog steeds een beetje verwonderd over de enorme vraag naar het Amstelveense goudgele vocht. ,,Zeker als je bedenkt dat ik van een ander gerenommeerd biermerk per week gemiddeld vier kratjes verkoop," laat hij weten. ,,Ik had niet kunnen bevroeden dat dit biertje zó in de smaak zou vallen bij het Amstelveense publiek."

Slijterij Ton Brinkhof is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie kan men ook bellen met Mischa en Dewy van Dijk via: 6435947.

Geen opmerkingen: