woensdag, juli 16, 2008

Bewaarders intimideren ook onderling

PAROOL: Misdaad - Bewaarders intimideren ook onderling

Bewaarders intimideren ook onderling

Onduidelijk is of Amsterdamse gevangenissen en huizen van bewaring ook in dit onderzoek zijn betrokken. In de Bijlmerbajes was het vorige maand bijzonder onrustig. Foto ANP


AMSTERDAM - Gevangenisbewaarders staan niet alleen bloot aan agressie en intimidatie van gedetineerden, maar van hun eigen collega's. Dat veroorzaakt, samen met hoge werkdruk en lange werktijden, bij bijna de helft van de bewaarders stress. Dat blijkt uit een onderzoek van de Arbeidsinspectie, die 31 van de 79 gevangenissen, tbs-instellingen en uitzetcentra in het hele land controleerde. Die controles werden gericht uitgevoerd op basis van een eerder gehouden 'tevredenheidsonderzoek' onder het personeel.

De slechtst scorende instellingen werden bezocht en het resultaat is volgens een woordvoerder van de Arbeidsinspectie 'zorgelijk'. ''Er is in die instellingen te weinig sprake van een goede bescherming van de medewerkers tegen agressie en geweld.''

Van de 31 bezochte instellingen kreeg meer dan de helft een sanctie opgelegd, met de boodschap dat de arbeidsomstandigheden binnen drie maanden moeten zijn verbeterd.

In het vanmorgen gepubliceerde onderzoek valt de intimidatie en geweld uit de hoek van collega's op. Volgens een woordvoerder van de Arbeidsinspectie gaat het dan bijvoorbeeld om de situatie waarin een bewaarder een acuut probleem heeft met een gedetineerde en de hulp van collega's inroept. ''En die komen dan even niet: 'Laat hem of haar maar even zweten.' Dat is meer dan eens gemeld,'' aldus de Arbeidsinspectie.

Volgens het arbo-onderzoek spreekt de helft van het personeel in de onderzochte instellingen over regelmatige pesterijen, bedreigingen en intimidatie. De woordvoerder van de inspectie: ''Zo dreigt de bajescultuur van gedetineerden zonder normbesef over te slaan op het personeel. Directies moeten normen stellen en er op toezien dat die normen worden gerespecteerd.''

Onduidelijk is of Amsterdamse gevangenissen en huizen van bewaring ook in dit onderzoek zijn betrokken. In de Bijlmerbajes was het vorige maand bijzonder onrustig, onder zowel gedetineerden als onder het personeel. Daar leidde hoge werkdruk en personeelsgebrek tot inperking van het dagprogramma. Na een opstand werd die maatregel teruggedraaid.

De AbvaKabo zei vanmorgen in reactie op het onderzoek van de Arbeidsinspectie de uitkomst ervan 'geheel herkenbaar' te vinden: ''Dit zijn signalen die we al jaren krijgen.'' De inspectie zal de falende instellingen vaker bezoeken en eventueel beboeten. (HET PAROOL)

Geen opmerkingen: