De Rokerskerk leeft, maar is ten dode opgeschreven
AMSTERDAM - De pogingen van sommige caféhouders om onder het rookverbod uit te komen, worden steeds gekker. Diverse horecabazen hebben de afgelopen weken hun drankgelegenheid tot 'Enige en Universele Rokerskerk van God' omgedoopt, zodat binnen toch sigaretten opgestoken kunnen worden. Zoals uitbater Co Busch van Café Lindeboom in Alkmaar, die zegt niet te kunnen functioneren zonder zijn dagelijkse portie tabak en nicotine.
Het idee voor de Rokerskerk is van de 29-jarige tekstschrijver, dj en presentator Michiel Eijsbouts, die 'ideeënman' als beroep op zijn visitekaartje heeft staan. In 2001 richtte hij zijn rookreligie op, naar eigen zeggen om zijn gebrek aan een geestelijk leven goed te maken.
Door het verbod van 1 juli nam het aantal gelovigen zo snel toe dat Eijsbouts, eenliefhebber van sigaren én humor, zich gedwongen zag een ledenstop af te kondigen voor cafés. 'We hebben de afgelopen week honderd tot honderdvijftig aanmeldingen gehad, maar het is voor onze kleine organisatie onmogelijk om overal een religieuze schouw te doen – een van de voorwaarden voor het lidmaatschap', verklaart hij.
Vaststaat dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), de instantie die de naleving van het rookverbod controleert, wel een kijkje komt nemen. Een woordvoerder kondigde afgelopen zaterdag aan dat gericht zal worden opgetreden tegen de heilige plaatsen van samenkomst. Ook de 'rokersverenigingen' die her en der zijn opgericht, mogen zich in de warme belangstelling van de VWA verheugen. De zegsman sprak in dit verband van 'smoeskroegen' – een nieuw woord dat dankzij het rookverbod zijn intrede heeft gedaan.
Café Lindeboom kreeg nog dezelfde dag een waarschuwing van het controleorgaan. Uitbater Busch riskeert met zijn actie een boete die kan oplopen tot 2.400 euro. Desondanks blijft hij roken in zijn etablissement. Hij verwijst naar de Grondwet waarin de vrijheid van religie is opgenomen. 'We roken uit geloofsovertuiging', zegt hij. 'Tot een rechter uitlegt waarom het niet mag, blijven we hier roken.'
De juridische constructies om het rookverbod te omzeilen lijken weinig kans te maken. Zo maakte de rechter in het verleden korte metten met de seksclub die zich tot 'Kloosterorde der Zusters van Sint Walburga, sectie Nederland van de Kerk van Satan' had getransformeerd. Doel: het de politie onmogelijk maken nog langer controles uit te voeren. De Hoge Raad oordeelde in 1989 dat de activiteiten in deze gemeenschap 'in het maatschappelijk verkeer niet als verrichtingen van religieuze aard worden beschouwd'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten