maandag, juni 23, 2008

Fitna-boycot: Nederlandse bedrijven zwichten - LOOSERS

Elsevier.nl - Economie - Fitna-boycot: Nederlandse bedrijven zwichten

Fitna-boycot: Nederlandse bedrijven zwichten

maandag 23 juni 2008 07:58

Een Jordaanse boycot wegens de koranfilm Fitna die maanden geleden uitkwam, heeft toch enkele Nederlandse bedrijven op hun knieën gekregen. Zwanenberg (Zwan-worsten) en Friesland Foods hebben in Jordaanse kranten afstand genomen van de film van Geert Wilders.

Boycot tegen Nederland om Fitna
Boycot tegen Nederland om Fitna

Geen commentaar

Zwanenberg en Friesland Foods waren zondag niet bereikbaar voor commentaar. KLM volstaat volgens een woordvoerster met het herhalen van een eerdere verklaring: 'KLM laat zich niet in met welke politieke of religieuze beweging dan ook, en distantieert zich van de inhoud van deze controversiële film.'

Dat meldt de Volkskrant. De bedrijven voorkomen hiermee dat hun naam nog langer staat op de nieuwste lijst van The Messenger of Allah Unites Us, dat zich tot vorige week alleen tegen Deense merken richtte. Nu staan ook KLM, Philips, Friso en Milupa op deze lijst.

'Geert Welders'
De Zwanenberg Food Group zegt in de advertentie de 'opinies en uitspraken te verwerpen' uit de film van 'Geert Welders', waarin hij 'de islam gelijkstelt aan geweld'. 'Wij veroordelen krachtig de uitlatingen tegen de islam, die volgens ons geen ander doel dienen dan te kwetsen.' Friesland Foods publiceerde een vergelijkbare tekst.

KLM en Philips worden wel geboycot. Woensdag krijgen alle reisorganisaties in de Jordaanse hoofdstad Amman een brief met een oproep geen zaken te doen met KLM.

Vervolging
De brief wordt ook in andere Arabische landen verspreid, zegt voorzitter Zakaria Sheikh van het comité The Messenger of Allah Unites Us, aldus de Volkskrant.

Vorige week kreeg het comité justitie in Amman al zover te onderzoeken of Wilders kan worden vervolgd. Een woordvoerder van de organisatie die de boycot initieert, zegt spoedig een dagvaarding te verwachten.

Ook Wilders vreest binnenkort te worden opgepakt door Interpol.

Eerder besloot Maleisië na de publicatie van Fitna al tot een boycot van Nederlandse producten.

Lees alles over Fitna in het Elsevier-dossier.

Door Robin van der Kloor

Geen opmerkingen: