donderdag, juni 05, 2008

IE8 dwingt webmasters tot aanpassingen

IE8 dwingt webmasters tot aanpassingen | Nieuws | Internet | Computable.nl

IE8 dwingt webmasters tot aanpassingen

Internet Explorer 8 dwingt een moeilijke keuze af.

De volgende versie van Microsofts webbrowser Internet Explorer (IE) heeft een standaardenmodus die officiële webstandaarden beter ondersteunt, maar die problemen geeft voor websites die zijn geoptimaliseerd voor oudere IE-versies. Microsoft zet die modus standaard aan in IE8.

Webmasters krijgen een moeilijke keuze opgedrongen: versie 8 van Microsofts marktdominante webbrowser Internet Explorer vereist aanpassingen aan websites. Tenminste, als die code bevatten die is afgestemd op oudere IE-versies, zoals de veel- en langgebruikte IE6. De voor eind dit jaar geplande IE8 heeft namelijk een standaardenmodus die betere ondersteuning biedt voor officiële webstandaarden. Microsoft heeft zich daar in het verleden lang niet altijd aan gehouden, waardoor veel webmasters 'IE-websites' hebben gemaakt.

Compatibel

Dergelijke websites worden dan niet goed, of zelfs niet werkend, weergegeven in andere browsers, die de officiële open standaarden wel correct ondersteunen. Microsoft slaat met IE8 toch het pad in van serieuze ondersteuning van standaarden, maar dat levert webmasters dus problemen op. IE8 heeft ook een modus om websites weer te geven als IE6, maar daarvoor moet elke webpagina welk een coderegel bevatten die de webbrowser instrueert om terug te vallen op de oudere, Microsoft-eigen weergave.

Webmasters moeten straks dus kiezen. Óf hun sites doorspitten op IE6-specifieke code en die vervangen door equivalenten op basis van webstandaarden. Óf die pagina's - of zelfs voor de zekerheid alle webpagina's - voorzien van een statement dat IE8 laat 'terugschakelen' naar de IE6-compatibele modus.

Werk aan de winkel

Firefox Internet Explorer  IE8 moet het straks opnemen tegen Firefox 3.

In beide gevallen is er behoorlijk wat werk aan de winkel. Bovendien sluit de tweede keuze alternatieve browsers weer uit, zoals het open source Firefox dat flink marktaandeel heeft veroverd op IE. Dit ondanks de komst van IE7, die flink wat verbeteringen biedt. Microsoft heeft zijn webbrowser echter gekoppeld aan zijn marktdominante pc-besturingssysteem en levert updates voor die applicatie als beveiligingsupdate via Windows Update.

Microsoft komt in oktober met een nieuwe bèta van IE8. Ondertussen werkt de commerciële tak van de Mozilla Stichting aan versie 3 van Firefox. Beide browsers zijn nu meer op gelijk vlak wat betreft functies en snufjes. Firefox had voorheen een voorsprong op IE, bijvoorbeeld met tabbladen wat Microsofts browser pas met versie 7 kreeg. IE6 was jarenlang een nogal stilliggend product.

Code toevoegen

Microsoft roept webmasters op pagina's aan te passen als die geoptimaliseerd zijn voor versie 6 of 7 van zijn webbrowser Internet Explorer. Het toevoegen van deze coderegel zorgt ervoor dat IE8 de website weergeeft alsof het IE7 is.

<eta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=7" />

Geen opmerkingen: