dinsdag, juni 03, 2008

Hoe Marokko steeds vrijer omgaat met seks

Hoe Marokko steeds vrijer omgaat met seks - DAG

07:14

Hoe Marokko steeds vrijer omgaat met seks

  • 0
03-06-2008 | Door: de Volkskrant
In het moderne Marokko is seks allang geen taboe meer.
Op het spreekuur van seksuoloog-psycholoog Aboubakr Harakat uit Casablanca komen geregeld fundamentalistische moslimmannen met baarden. Sommigen hebben erectieproblemen. Op Harakats vraag hoe dat kan, antwoorden ze: 'Omdat ik geen seks heb. Ik ben niet getrouwd.'

Harakat adviseert hun seks toch maar te proberen, onder het motto: 'Zonder auto kun je ook niet leren rijden.' En dan, zegt Harakat, komt het voor dat zo'n man een vriendin krijgt of naar de hoeren gaat, hoewel de islam seks voor het huwelijk volgens de officiële lezing verbiedt.

Zonde verdwijnt
'Eén voor één verdwijnen in Marokko de taboes', zegt Harakat in zijn smaakvol ingerichte praktijkruimte in Casablanca. Harakat is in Marokko een beroemdheid. Op de Arabischtalige nationale radio heeft hij een succesvol programma over seksualiteit, Hal oua Houloul (zoete oplossingen). Ook daaraan merkt hij dat de aloude houding van zonde en schaamte verdwijnt.

Luisteraars die met hun vragen bellen, wonen bijna allemaal op het platteland en niet in de grote stad zoals hij had verwacht. Bovendien zijn het voor 70 procent mannen.

Wat Harakat waarneemt in het klein, manifesteert zich in de Marokkaanse samenleving ook in het groot. De minister van Volksgezondheid Yasmina Baddou heeft onlangs de verkoop van de morning-afterpil in Marokko goedgekeurd.

Bovendien is recent een lobbygroep opgestaan voor de legalisering van abortus. In de Arabische wereld is Marokko nu een van de meest open landen.

Masturbatie is verboden

Maar onlangs liep Harakat tegen de grens van de nieuwe vrijheid aan. Toen hij voor Hal oua Houloul een uitzending had gepland over masturbatie, greep de leiding van de zender in. Harakat snapt het niet. 'Ik heb aandacht besteed aan vroegtijdige ejaculatie, vaginisme, waarom zou masturbatie dan choqueren?'

Maar Aïcha Zaïmi Sakhri, hoofdredacteur van het feministisch magazine Femmes du Maroc zegt: 'Masturbatie is verboden in de islam.' Verder neemt ook zij alle vrijheid. Zo ging het onlangs in Femmes du Maroc twee pagina's lang over fellatio, de 'blow job', zoals de kop aangaf.

'Marokkaanse vrouwen doen onderling niets anders dan over seks praten, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat', zegt Sakhri. Voor veel vrouwen is seks niet intiem. De man is de ander, bijna de vijand.'

Toch denkt ze dat vrouwen meer genieten van seks. Dat plezier komt nergens in aanvaring met de islam, want de Koran spreekt, 'anders dan de Bijbel', aldus Sakhri, expliciet over seksuele genoegens, ook die van de vrouw. Ze is het met Harakat eens dat de taboes verdwijnen. De vrijheid van meningsuiting is sinds het aantreden van koning Mohammed VI in 1999 toegenomen, met als gevolg dat seksualiteit opener wordt benaderd.

Mannen conservatiever
Harakat: 'Er is in Marokko nog geen gelijkheid tussen man en vrouw, zeker niet op het platteland. In de intieme relatie is nog veel hachouma, zonde, maar het is waar: vrouwen nemen nu wel hun plezier.' Zo kreeg hij in de beginjaren van zijn praktijk mannen op bezoek die van hun vrouw in bed te horen kregen een beetje op te schieten, er was toch niets aan. Nu vragen mannen aan Harakat hoe ze de seks kunnen volhouden tot hun vrouw is klaargekomen.

En het verbod op seks voor het huwelijk 'is religie', aldus Harakat. 'Niet de praktijk.' Dat veel Marokkaanse mannen vervolgens toch liever met een maagd trouwen, vindt Harakat absurd. Dat is precies de teleurstelling van Aïcha Sakhri. Uit het nieuwste nummer van Femmes du Maroc blijkt dat mannen in de keuze voor hun echtgenote eerder conservatiever dan ruimdenkender zijn geworden.

Zie ook:

Negen terroristen ontsnapt in Marokko
Nederland berispt Gambia om homofobie

Geen opmerkingen: