dinsdag, juni 03, 2008

Ruzie kabinet over selectie embryo's escaleert

Elsevier.nl - Wetenschap - Ruzie kabinet over selectie embryo's escaleert

Ruzie kabinet over selectie embryo's escaleert

dinsdag 3 juni 2008 00:24

De ruzie tussen regeringspartijen PvdA en ChristenUnie over de selectie van embryo's loopt steeds hoger op. PvdA-leider Wouter Bos vindt dat de ChristenUnie 'geen monopolie op principe en geweten' heeft.

Volgens AZM is toestemming Bussemaker niet nodig voor embryoselectie
Volgens AZM is toestemming Bussemaker niet nodig voor embryoselectie

Bekijk de video van RTL Nieuws

Ziekenhuis blijft embryo's selecteren

Het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) heeft in actualiteitenprogramma Nova aangekondigd toch door te gaan met het selecteren van embryo's op erfelijke kanker.

Provocatie
Het CDA, de derde regeringspartij, is 'verbaasd' hierover en noemt het een provocatie.

Bussemaker stuurde de Tweede Kamer vorige week een brief waarin ze toestemming gaf voor het selecteren van embryo's op zeer ernstige vormen van erfelijke kanker. Maar partijleider André Rouvoet van coalitiegenoot de ChristenUnie zei 'mordicus tegen' te zijn.

Onder druk van zijn partij werd Bussemaker vrijdag gedwongen een nieuwe brief naar de Kamer te sturen. PvdA-leider Wouter Bos vindt niet dat zijn partij heeft 'gedraaid'. Die kwestie ligt voor de PvdA 'net zo principieel' als voor de ChristenUnie.

Wachtlijst
Hans Evers, het hoofd van de IVF-centrum van het Maastrichtse ziekenhuis, verklaarde maandagavond dat hij niet nog eens twee jaar op een politieke beslissing wil wachten. 'Er zijn mensen bij die al 40 zijn, die kunnen niet wachten. We kunnen ethisch niet verantwoorden dat ze weer op een wachtlijst komen,' zei Evers.

Volgens het AZM gaat het alleen om patiënten die na de brief van Bussemaker het nieuws kregen dat ze konden worden behandeld en niet om nieuwe patiënten. Bovendien is formele toestemming van de staatssecretaris niet nodig om door te gaan met de embryoselectie, zegt Evers.

'Teleurgesteld'
Rouvoet zegt dat hij 'teleurgesteld' is over de ontwikkelingen in Maastricht. De Tweede Kamer houdt deze week nog een spoeddebat over de kwestie.

Lees ook het Elsevier-commentaar Embryodebat: christelijk dogma is onwenselijk en de weblog van Simon Rozendaal Wees eerlijk: Rouvoet heeft een beetje gelijk

Het embryodebat leidt tot een ernstig conflict in het kabinet. Wat vindt u? Doe de poll

Door Robbert de Witt

Geen opmerkingen: