dinsdag, juni 03, 2008

'Er sneuvelt wel eens 'n ideetje'

'Er sneuvelt wel eens 'n ideetje' | Amstelveen e.o. (Amstelveens Nieuwsblad)

'Er sneuvelt wel eens 'n ideetje'

Redactie - 30 mei 2008
Wendela de Vos (rechts) en Atie Vogelenzang: ,,We hebben gewoon een levendige fantasie." Foto: Erwin Hermanns

door Joke de Vroede

AMSTELVEEN - Het Amstelveense schrijversduo Wendela de Vos en Atie Vogelenzang heeft onder het pseudoniem Tupla Mourits hun derde literaire triller gelanceerd; Speeddate, een verhaal over verlangen, lust, liefde, leugens en angst. 'Als een soort extraatje', zoals Wendela het omschrijft, krijgt de lezer gratis een cd met een door Wendela geschreven titelsong van Speeddate, echt een prachtig nummer dat wordt gezongen door de talentvolle Joy Wielkens, onder andere bekend uit de tv-serie Van Speijk.

Wendela de Vos en Atie Vogelenzang hebben elkaar in een ver verleden via het schrijven ontmoet. ,,Dat was in de jaren tachtig," vertelt Wendela. ,,Ik was in die tijd nog actrice en volgde een workshop voor vrouwen met de titel schrijven voor toneel. En daar deed Atie dus ook aan mee."

Glunderend: ,,Maar pas veel en veel later werden we door elkaar aangeraakt hoor en inmiddels zijn we zelfs getrouwd." Niet alleen op het liefdesfront klikt het tussen de nu 60-jarige Wendela en de 53-jarige Atie, maar ook op het schrijversvlak vormen ze een perfect stel. ,,Op zich wel uniek," meent Wendela. ,,Je moet toch het nodige van elkaar kunnen incasseren. Er sneuvelt tenslotte wel eens een ideetje... Je ego mag geen enkele rol spelen. Het enige dat voor ons geldt is dat er een heel goed boek uit al die sessies van ons voortvloeit. Daarnaast heeft een goede samenwerking natuurlijk ook als groot voordeel dat je het beste van jezelf kunt laten zien. Simpelweg omdat je zwakke kanten worden opgevangen door je partner. Tenminste als het goed is natuurlijk."

Wendela en Atie zijn zeer productief. In 2005 lanceerden ze hun eerste thriller 'Vrouwelijk naakt' die in 2006 werd bekroond met de Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut. In 2007 verscheen 'Een kwestie van tijd' en een jaar later dus 'Speeddate'. ,,Het lijkt veel, drie boeken in krap vier jaar," beaamt Wendela. ,,Maar dat valt wel mee hoor. Voordat dat eerste boek op de markt verscheen, waren we al goed op dreef met onze tweede pennenvrucht. En datzelfde geldt ook voor 'Speeddate'. Het is zeker niet zo dat het ons streven is ieder jaar weer met een nieuw boek te komen. Volgens mij houd je dat ook gewoon niet vol."

,,Al is het wel zo dat we zeker niet om verhalen verlegen zitten," voegt ze er lachend aan toe. ,,Als we eenmaal gaan brainstormen kunnen we echt van alles verzinnen dat met moord en doodslag te maken heeft. We hebben gewoon een levendige fantasie..."

Speeddate is het verhaal van Sissela Kappetein. Ze is veertig jaar, heeft een leuk leven en en een goede baan maar is nog altijd single. Wanhopig is ze op zoek naar de ware liefde. Gefrustreerd door de zoveelste mislukte speeddate begint ze leugentjes te vertellen om zichzelf interessanter te maken. Ze denkt dat het werkt, maar het blijkt het begin van een stroom bizarre, gewelddadige en angstaanjagende gebeurtenissen. Wendela : ,,Het verhaal speelt zich deels af in Riga.. Echt een prachtige stad. Maar er wordt ook met regelmaat heen en weer gependeld tussen Letland en Nederland."

Wendela en Atie zijn zaterdag 31 mei van 16.00 tot 18.00 uur present tijdens een manifestatie op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam, waar ze in de roze tent van 16.00 tot 18.00 hun nieuwste boek zullen signeren.

Speeddate is uitgegeven door de Arbeiderspers Amsterdam. Verdere informatie is te vinden op http://www.tuplamourits.nl of http://www.arbeiderspers.nl.

Geen opmerkingen: