woensdag, juni 25, 2008

Amsterdam krijgt deel terrein Hells Angels terug

AD.nl - Amsterdam - Amsterdam krijgt deel terrein Hells Angels terug

Amsterdam krijgt deel terrein Hells Angels terug

AMSTERDAM - De Hells Angels moeten het grootste gedeelte van hun clubterrein aan de HJE Wenckebachweg in Amsterdam binnen twee jaar ontruimen. Dat heeft de rechtbank in de hoofdstad woensdag bepaald. De gemeente had geëist dat de Amsterdamse tak van de motorclub zijn spullen zou pakken.
afbeelding vergroten FOTO ANPafbeelding vergroten

De Angels kregen in 1974 een gebied van 590 vierkante meter van de hoofdstad, maar breidden dat in de loop der jaren uit tot 5000 vierkante meter. Van die extra grond moeten ze nu vertrekken. De rechtbank besloot daartoe omdat Amsterdam weliswaar heeft erkend dat de Angels een bruikleenovereenkomst hebben voor dat terrein, maar die inmiddels heeft opgezegd.

Tijdens de zitting enkele maanden geleden stelde de gemeente overigens nog dat de motorclub zijn terrein illegaal en zonder medeweten van de overheid heeft uitgebreid. Pas enkele weken later erkende de hoofdstad per brief dat er een bruikleenovereenkomst was. Zij zegde die toen meteen op.

De gemeente wil eigenlijk dat de motorclub binnen zes maanden zijn spullen pakt, maar de rechtbank maakte daar twee jaar van. Amsterdam heeft namelijk niet voldoende aangetoond de grond op korte termijn nodig te hebben. De hoofdstad wil het gebied gaan herontwikkelen.

Hells Angel Harald Böhne zegt niet blij te zijn met de uitspraak. ,,Maar we zijn ook niet echt teleurgesteld, het had veel erger gekund. Het originele stuk grond blijft gewoon van ons.''

Vermoedelijk gaan de Angels niet tegen de uitspraak in beroep. Wel zeggen de Angels met het ontruimen van het hele gebied te wachten tot de gemeente met concrete plannen komt. ,,We blijven zo lang we kunnen. Maar als de gemeente ons een redelijk alternatief biedt, is ook over een verhuizing te praten,'' aldus Böhne.

De rechtbank oordeelde wel dat de gemeente de Angels circa 70.000 euro moet betalen voor de kosten die ze maakten toen hun clubhuis afbrandde en ze dat weer opbouwden. Het pand was immers van de gemeente.

Het is voor het eerst in tijden dat de motorclub een juridische nederlaag lijdt. De rechtbank verklaarde het Openbaar Ministerie eind vorig jaar niet-ontvankelijk in de strafzaak tegen leden die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan onder meer drugs- of wapenhandel. Justitie was namelijk onzorgvuldig omgesprongen met verslagen van afgeluisterde telefoongesprekken tussen verdachten en hun advocaten.

Ook pogingen om verscheidene afdelingen van de Angels te laten verbieden omdat die criminele organisaties zouden vormen, mislukten.

Geen opmerkingen: