woensdag, juni 25, 2008

Kleine horecabaas laat asbak staan

Kleine horecabaas laat asbak staan - Binnenland - Telegraaf.nl [24 uur actueel, ook mobiel] [binnenland]

Kleinere horecabaas laat asbakken staan

door onze verslaggevers
AMSTERDAM - Zeker vierhonderd kleine horecazaken die zonder personeel draaien, trekken zich niets aan van het rookverbod. Klanten mogen er ook na 1 juli rustig blijven roken. De muitende kroegbazen nemen boetes voor lief.

Foto: Schuurman, Jos

Door het rookverbod zouden ze zoveel klanten kwijtraken, dat ze het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Verenigd in de stichting 'Red de Kleine Horecaondernemer' trekken de eigenaren ten strijde tegen het beleid van minister Klink. Op 1 juli dient het proefproces tegen de staat, waarbij een uitzondering op het verbod wordt geëist.

Als protest en vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid laten zo'n vierhonderd horecazaken asbakken vanaf juli gewoon staan. Onder meer in Deventer piekeren ondernemers er niet over om het roken te verbieden. Bovendien zijn ze woedend op branchevereniging Koninklijk Horeca Nederland (KHN). In e-mails in het bezit van deze krant, wordt openlijk gesproken over de oprichting van een eigen bond. 'Ik wil geen lid zijn van een vereniging die niet mijn belangen behartigt', is een reactie.

Lidmaatschap


Volgens Ton Wurtz, medeoprichter van de stichting voor de kleine horecaondernemer, hebben uit woede over de gevoerde onderhandelingen met minister Klink al meer dan honderd kroegen het lidmaatschap van de KHN opgezegd. "De bond komt alleen maar op voor grote zaken, die geld en ruimte hebben voor rookkamers.Voor eenmanszaken spannen ze zich niet in."

KHN-zegsman Anthony Van der Klis spreekt tegen dat veel eigenaren van eenmanszaken de contacten met de bond verbreken. "Wij zijn geen voorstander van het rookverbod en hebben alles geprobeerd, ook voor de kleine zaak. Nu het onvermijdelijk is, willen we dat het beleid overal gelijk is, anders krijg je concurrentievervalsing."

Een ondernemer ziet het anders: "De rokers zullen nu eerder naar de zaken gaan die wél rookruimte kunnen creëren, qua financiën en vloeroppervlakte. Gevolg: concurrentievervalsing! De schaamteloze behandeling door KHN van de eenmansbedrijven, die zij graag als lid willen behouden, maar tegelijkertijd het mes in de rug steken, kost waarschijnlijk honderden bedrijven de kop. Onnodig dus!"

Geen opmerkingen: