vrijdag, juni 06, 2008

Getrouwd met een bigamist

Getrouwd met een bigamist - DAG

06:46

Getrouwd met een bigamist

06-06-2008 | Door: Cecile Elffers
Mary Turner Thomson ontdekte dat haar man nog minstens een vrouw had.

De Schotse Mary Turner Thomson was niet eens echt op zoek naar een man, toen ze in 2001 halsoverkop viel voor Will. Mary, alleenstaande moeder van halverwege de dertig, had zich ooit aangemeld voor een datingsite en hoewel ze daar niet meer actief was stond haar profiel er nog op. Toen ze plots een overrompelende mail kreeg van de Amerikaanse ict'er Will Jordan was ze al snel smoorverliefd.

Will was zorgzaam en innemend, al was er ook iets vreemds aan hem: hij kwam afspraken niet na, veranderde vaak van telefoonnummer, leende geld van Mary en was geregeld wekenlang onbereikbaar.

Leugens, leugens en nog meer leugens
Mary ging op onderzoek uit en ontdekte dat hij naar een andere vrouw ging. Maar toen ze Will hiermee confronteerde, legde hij uit dat hij een geheime CIA-agent was en de vrouw een collega. Hij liet Mary talloze (valse) CIA-documenten zien, en ze mocht zelfs een collega van hem bellen – naar later bleek een man die Will ooit in de gevangenis had ontmoet.

Wills volstrekte kalmte en Mary's liefde deden de rest: ze geloofde hem.. Krap twee jaar na de eerste ontmoeting trouwde het stel en kreeg twee kinderen. Een wonder, zo jubelde vader. Hij was namelijk al op jonge leeftijd onvruchtbaar verklaard.

Een wonder, inderdaad – als het waar was geweest. Want toen Will Jordan zijn eerste e-mail aan Mary stuurde was hij al meer dan tien jaar getrouwd met Michelle, bij wie hij vijf kinderen had. Daarnaast had hij kinderen bij Michelle's kindermeisje en talloze andere affaires met nakomelingen en al.

Wanneer Will tegen Mary zei dat hij op 'geheime missie' was, verbleef hij in feite bij Michelle. Ook haar had hij ingepalmd met zijn 'gevaarlijke werk'. Zowel Mary als Michelle leefde in constante angst voor 'de vijand'. Will droeg hun op niemand behalve hem te geloven. Hij wist alle vrouwen in zijn leven van enorme sommen geld te ontdoen.

Will Jordan zit sinds december 2006 in een Britse cel een straf van vijf jaar uit, waarna hij zal worden teruggestuurd naar de Verenigde Staten. Hij is veroordeeld voor bigamie, oplichterij en illegaal wapenbezit. Daarnaast bleek hij ook nog een pedofiel verleden te hebben.

Wills kaartenhuis stortte in elkaar nadat Michelle in 2006 zijn andere vrouw Mary thuis opzocht. Michelle was al zo lang in Wills ban dat ze compleet gehersenspoeld was. Ze weigerde te geloven wat er aan de hand was en zag Mary als een concurrente. Inmiddels zijn ze bevriend geraakt, net als andere slachtoffers.

De Bigamist
In de bibliotheek van een Amsterdams hotel vertelt Mary Turner Thomson (42) over haar boek De Bigamist, waarin ze haar verhaal uit de doeken doet. De schrijfster zit er bepaald niet bij als een zielig vogeltje: ze weigert zich te schamen voor wat haar is overkomen en maakt veel sarcastische grappen over haar ex.

Sommige details in De Bigamist zijn verbijsterend. Zo nam Will al zijn vrouwen afzonderlijk mee op een romantisch uitje naar één bepaald Japans restaurant in Londen, waarna ze naar The Phantom Of The Opera gingen. 'Een privégrapje', analyseert Turner Thomson. 'Ik vermoed dat Will wilde laten zien dat hij meer vrouwen voor de gek kon houden dan het beroemde Spook deed.'

Nog geregeld verschijnen nieuwe exen en kinderen van Will Jordan aan de horizon. 'Laatst dook er nog een 15-jarige dochter van hem op in de Verenigde Staten,' zegt Mary Turner Thomson luchtig. 'Ze zal wel niet de laatste zijn.'

De grote vraag: waarom deed Will wat hij deed?
'Will is een sociopaat. Dat is een persoonlijkheidsstoornis waardoor iemand geen geweten heeft. Stel je voor dat ik nu hier voor je neus mijn vingers breek. Dan wend jij je af en zeg je: hou op! Omdat je mijn pijn voelt. Bij sociopaten ontbreekt die chemische reactie. Ze vinden het prima als ze zien dat iemand pijn heeft, ze denken zelfs: hmm, hoe kan ik zorgen dat ze dat nog eens doet? Het was voor hem een uitdaging iemand zo goed mogelijk te pakken nemen.

Op een bepaalde manier heb ik medelijden met Will, want het leven van een sociopaat is leeg: er zijn geen emoties, geen liefde, geen gehechtheid – er is alleen het spel. Zodra dat spel te gemakkelijk wordt, wordt het saai. Dan moet je de inzet verhogen, Will deed dat bijvoorbeeld door zijn 'andere' trouwring opeens in mijn zicht neer te leggen. Zodat ik die zou vinden en vragen zou stellen – weer een nieuwe uitdaging voor hem.'

Hoe gaan je kinderen om met de ontmaskering van hun vader?
'Het is natuurlijk wennen voor ze dat ze plots meer dan tien halfbroertjes en -zusjes hebben. En de oudste praat wel over haar vader – ze zegt dat ze hem mist, en ze heeft ook een beetje een glamourachtig beeld van hem. Ik leg geregeld uit dat papa tegen ons gelogen heeft, dat hij van ons gestolen heeft en dat we beter verdienen. Als de kinderen volwassen zijn en ze willen contact met Will dan is dat hun eigen keus. Maar ze moeten bewust zijn van zijn afwijking. Ook daarom heb ik dit boek geschreven.'

Vertrouw je ooit nog iemand?
'Ik ben me pijnlijk bewust geworden van het feit dat mensen kunnen liegen en manipuleren. In een nieuwe relatie zou ik heel, heel voorzichtig zijn. Een nieuwe vriend zou echt een uitzonderlijk persoon moeten zijn om nog door mijn radar te komen.'

Geen opmerkingen: