Markt Vandaag Wat is de dollar echt waard?
Porsche pimpt dollar
Gepubliceerd: vandaag 07:13
Wat is de dollar nog in het écht waard? Daarvoor is Purchasing Power Parity theorie (PPT ), in goed Nederlands de koopkracht pariteitstheorie, Die zegt dat de koopkracht in de verschillende vooral westerse munten aan elkaar gelijk moet zijn. Een populaire versie is de Big Mac Index. Een broodje dubbele hamburger van McDonald's kost in principe in Engeland, Nederland, Amerika of waar dan ook hetzelfde. Zo niet, dan is de munt van het land van de goedkope Big Mac's ondergewaardeerd.
Volgens eigenaar en bedenker The Economist is nu volgens de Big Mac Index - veilig achter een inlog op haar site - de IJslandse kroon met 313% de meest opgefokte munt ter wereld ten opzichte van de Amerikaanse dollar, de benchmark van de index. De meest onderschatte valuta in de Chinese yuan met 56%.
"Je moet niet vergelijken met een moeilijk te exporteren Big Mac, maar met dure dingen", werpt SNS fondsmanager Corné van Zeijl tegen. "Tegenwoordig heb je dezelfde iPod theorie. Ik hoor dan ook van hippe vriendinnen dat ze even gaan shoppen in New York en dan nemen ze de laatste Ipod mee. Zelf heb ik de test gedaan bij de diverse internationale Amazon sites. Twee beleggingsboeken kosten op de Amerikaanse site 37,52 dollar inclusief verzendkosten (bijna 12 dollar). Ze kosten mij in Duitsland 44,22 euro. Ergo, de dollar zou volgens de Amazon PPP theorie op 1,18 euro moeten staan.
"Nog leuker is dat het tegenwoordig voor Europanen zelfs goedkoper is om in Amerika een Europese auto te kopen dan hier. Zelfs na alle heffingen, transportkosten en aanpassingen om de CO2 uitstuit naar Europese standaard te brengen, blijkt dat deze auto's gemiddeld zo'n 30% goedkoper zijn. Dat komt deels door de lage dollar, maar er is ook nog een andere verklaring. De tweedehands automarkt in de VS is zeer concurrerend en daar profiteren ook Europanen van."
"Daarom worden wij in de komende jaren overspoeld met relatief goedkope Volvo XC 90's, Porsche Boxster's en BMW X3's. In de The Wall Street Journal werd een Duitser geïnterviewd die een Porsche Boxster kocht voor 46.000 dollar. In Duitsland zou hij er 52.800 euro voor moeten betalen, 82.000 dollar. Dat betekent dat op basis van deze Porsche PPP theorie er eigenlijk 78 dollarcenten in een euro zouden moeten gaan en geen 155 zoals nu. "
"Ik ben bang dat het in dit ene geval meer zegt over de marktomstandigheden in Europa dan over de dollar, maar het is leuk om te zien dat Mr. Market langzaam knabbelt aan deze marktinefficiënties", aldus Van Zeijl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten