woensdag, juni 25, 2008

Datum slachtpartij door Odysseus vastgesteld - science....

Datum slachtpartij door Odysseus vastgesteld - DAG

(Novum/AP) - Wetenschappers denken de exacte datum waarop koning Odysseus naar huis terugkeerde na de Trojaanse Oorlog te hebben vastgesteld. Op basis van referenties aan de positie van zon en sterren in de Odyssee van de Griekse dichter Homerus beargumenteren Marcelo Magnasco en Constantino Baikouzis dat Odysseus in het jaar 1178 voor het begin van onze jaartelling, op 16 april zijn rivalen afslachtte. Hun bevindingen worden beschreven in de online uitgave van Proceedings of the National Academy of Science.

Experts hebben ellenlange discussies gevoerd over de historiciteit van de verhalen van Homerus. Magnasco en Baikouzis interpreteren het verhaal van Homerus op zo'n manier dat er referenties aan de positie van zon en sterren in kunnen worden gelezen. Zo schrijft Homerus dat Hermes (de Griekse naam voor Mercurius, de boodschapper van de goden) op een gegeven moment ver westwaarts reist om een boodschap af te leveren. Volgens de wetenschappers is dit een referentie aan de westelijke positie van de planeet Mercurius. Door dit soort referenties te koppelen aan het daadwerkelijk voorkomen van deze verschijnselen in het verleden, kan een datum worden vastgesteld.

Volgens de wetenschappers is dat dus 16 april 1178 voor Christus. Op die dag zou Odysseus na zijn odyssee na afloop van de Trojaanse Oorlog zijn teruggekeerd in het koninkrijk Ithaka om een bloedbad aan te richten onder de mannen die zijn vrouw wilden huwen. De wetenschappers zeggen dat hun onderzoek niet bewijst dat Odysseus daadwerkelijk heeft bestaan en op de genoemde datum thuis aankwam. Wel staat nu vast dat Homerus in ieder geval van bepaalde astronomische verschijnselen op de hoogte was die zich eeuwen voor zijn eigen leven hebben voorgedaan, aldus Magnasco en Baikouzis.

Geen opmerkingen: