dinsdag, juni 03, 2008

200 cafés samen tegen rookverbod

200 cafés samen tegen rookverbod - DAG

© Shutterstock
14:19

200 cafés samen tegen rookverbod

  • 0
14-05-2008 | Door: DAG
'Red de kleine horecaondernemer!'
Het kort geding dat drie belangenorganisaties van rokers tegen de staat aanspannen, heeft inmiddels zo'n tweehonderd kleine cafés achter zich. De drie organisaties hebben zich in de strijd tegen het rookverbod in de horeca woensdag verenigd in de stichting Red de Kleine Horecaondernemer.

De stichting vindt dat kleine cafés onevenredig hard worden getroffen door het rookverbod dat 1 juli ingaat en lieten begin deze maand weten naar de rechter te stappen. Veel kleine ondernemers zouden het hoofd niet boven water kunnen houden. Ze hebben volgens de stichting geen geld of ruimte om een rokersruimte te creëren, waardoor ze hun rokende klanten kwijtraken aan grotere cafés.

Is het protest tegen het rookverbod terecht?
Ja, het rookverbod is volstrekt belachelijk.
 64%
Nee, het rookverbod is niet meer dan normaal.
 36%

Doelgroep vergroten

De stichting zegt een gerenommeerd advocatenkantoor te hebben ingeschakeld voor de rechtszaak. Na overleg met de juristen is ook besloten de doelgroep van de stichting te vergroten. Aanvankelijk werd uitsluitend gesproken over de belangen van eenmanszaken, omdat het doel van de wetswijziging: het beschermen van werknemers tegen rook, voor hen niet zou gelden. Maar bij nader inzien maakt het volgens de stichting voor de klacht niet zo veel uit of een café wel of niet personeel in dienst heeft.

Inmiddels kunnen ook andere kleine cafés zich bij de stichting melden. Dat zouden er in totaal zo'n zes- á zevenduizend zijn in Nederland. De stichting legt de komende twee weken de laatste hand aan de dagvaarding. De rechtszaak zal dan naar verwachting in de eerste helft van volgende maand plaatsvinden. "Dat is dus nog precies op tijd", zegt een woordvoerder.

Bekijk de reportage die DAG in Engeland maakte: Rokers hebben meer lol

Zi

Geen opmerkingen: