woensdag, juni 18, 2008

Dode duikers mogelijk ‘drugsplukkers’

Dode duikers mogelijk 'drugsplukkers' - Binnenland - de Volkskrant

Dode duikers mogelijk 'drugsplukkers'

Van onze verslaggever Jochem Lybaart
gepubliceerd op 17 juni 2008 02:47, bijgewerkt op 02:47

Amsterdam - In het Westelijk havengebied in Amsterdam zijn twee dode duikers gevonden. Waren ze betrokken bij drugssmokkel?

Havenwerkers van Bulk Terminal Amsterdam keken afgelopen donderdag vreemd op toen een dode man in een complete duikuitrusting boven kwam drijven. Het werd nog vreemder toen zaterdag op dezelfde plek, langs de kade van het grote kolenoverslagbedrijf, een tweede dode duiker werd aangetroffen.

Hans Fylstra, die de onderneming aan de Westhaven leidt, vermoedt dat de twee iets met drugssmokkel hadden te maken. 'Het lijkt me in ieder geval geen zuivere koffie. Er komen hier nogal eens kolentransporten uit Colombia en Venezuela.'

De politie zegt nog geen idee te hebben wie de dode duikers zijn en hoe zij aan hun einde zijn gekomen. Sectie op de lichamen moet duidelijkheid verschaffen. De politie sluit niet uit dat de twee bij drugssmokkel waren betrokken.

In het verleden zijn al vaker partijen drugs ontdekt die onder schepen waren verborgen. In januari haalden duikers van de douane in de Amsterdamse haven 150 kilo cocaïne onder een schip vandaan. De partij kwam uit Colombia met een lading kolen. In 2003 werd in dezelfde haven 500 kilo onderschept die onder een ertscarrier uit Venezuela zat. Vier maanden later werden onder het schip weer drugs aangetroffen.

Eerder zijn duikers die de drugs boven water moesten halen op heterdaad betrapt. Vorig jaar werd zo'n 'drugsplukker' in Rotterdam door roeiers betrapt. In 2000 zag een douanier in de Rotterdamse haven een spoor van luchtbellen bij een groot schip. Nadat hij alarm had geslagen, werden een Nederlandse en een Colombiaanse duiker uit het water gevist. Onder het schip bleek een torpedo te zitten met 43 kilo cocaïne.

Geen opmerkingen: