woensdag, juni 11, 2008

Sun rust servers uit met SSD

Sun Microsystems brengt later dit jaar een Solid State Disk (SSD) uit van 32 GB als optie voor bijna elke server van het bedrijf.

De hogere kosten van SSD's wegen volgens Sun ruim op tegen de energiebesparingen die flash oplevert.

Sun Microsystems gaat in de tweede helft van 2008 een Solid State Disk (SSD) van 32 GB leveren. Deze SSD wordt als optie aangeboden voor bijna alle servers van het bedrijf. Volgens Michael Cornwell, die de SSD-divisie binnen Sun leidt, gaat het positieve effect van flash op server- en datacenter-efficiëntie nog positiever zijn dan dat van virtualisatie. Het gaat volgens Cornwell zelfs de grootste prijs/prestatie-winst van dit decennium brengen.

ZFS bestandssysteem is voorbereid

Het Solarisbesturingssysteem, het bijbehorende ZFS bestandssysteem en de MySQL database zijn voorbereid op de migratie naar SSD.

Sun gaat SSD gebruiken als methode om de communicatie tussen storage en server te versnellen door de SSD's te plaatsen tussen de harde schijf en het centrale geheugen van de server. Vice President van Sun John Fowler: "Het versnellen van het I/O subsysteem betekent een gigantische verhoging van de efficiëntie."

De energiezuinigheid van flash weegt volgens Sun ruimschoots op tegen de hogere kosten van dit opslagmedium. Omdat een SSD geen bewegende delen heeft zoals een harde schijf, gaat deze bovendien beduidend minder snel stuk.

EMC biedt al SSD

Ook concurrent EMC richt zijn pijlen op SSD: de storageleverancier biedt sinds begin dit jaar SSD aan als optie voor het Symmetrix DMX-4 opslagsysteem.

Geen opmerkingen: