woensdag, juni 18, 2008

Waterstofauto komt echt

Waterstofauto komt echt - woensdag 18 juni 2008 - DePers.nl

Doorbraak: Honda gaat er 200 maken

Waterstofauto komt echt

Door: Redactie economie
Gepubliceerd: gisteren 00:46
Update: gisteren 06:10

De Amerikaanse actrice Jamie Lee Curtis heeft de primeur. Zij zal volgende maand als een van de eerste ter wereld de sleutel in het contact steken van de Honda FCX Clarity, aangedreven door waterstof. De Japanse autofabrikant is de eerste die de waterstofauto in productie neemt, al zullen er de komende drie jaar slechts 200 van de band rollen, zo maakte het bedrijf gisteren bekend.

De FCX Clarity komt niet te koop, en kan alleen geleased worden voor zo'n 600 dollar per maand. In eerste instantie zullen de auto's vooral in Zuid-Californië rondrijden, omdat zich daar enkele waterstofpompstations bevinden.

Grote voordeel van de verbranding van waterstof in zogeheten brandstofcellen is dat de motor alleen wat waterdamp uitstoot. Probleem alleen is dat de productie van waterstof nog altijd veel energie, zodat er vraagtekens blijven bestaan omtrent de duurzaamheid. Bovendien is er een kip-ei probleem: er zijn nog nauwelijks geschikte pompstations.

Maar Honda heeft de race wel gewonnen van BMW, dat zich ook al jaren inspant voor een waterstofauto. En zoals het succes van de hybride Toyota Prius heeft laten zien kan een voorsprong op dit gebied geweldig uitpakken.

Trefwoord: Waterstof

Geen opmerkingen: